Societatea care produce căldura craiovenilor mai are de aşteptat până să renunţe definitiv la cărbune. Locuitorii din cartierul craiovean Bariera Vâlcii şi nu numai nu au şanse să respire aer mai curat foarte curând. La nouă luni distanţă de la lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia unei centrale pe gaze, aceasta a fost anulată. Este vorba despre un proiect cu o valoare de aproape 200 de milioane de euro, este finanţat prin PNRR şi presupune realizarea, în urmatorii doi ani, a unei centrale în cogenerare de 295 MW, care va funcţiona cu gaze naturale.
Locuitorii din cartierul craiovean Bariera Vâlcii şi nu numai nu au şanse să respire aer mai curat şi să nu mai suporte cenuşa şi poluarea foarte curând. Licitaţia pentru proiectarea şi construirea unei centrale termoelectrice noi la SE Craiova, care va funcţiona cu gaze naturale a fost anulată. Atribuirea acesteia cât mai repede ar fi grăbit şi desfiinţarea celor două cazane pe cărbune care „otrăvesc” aerul oraşului şi umplu cartierul Bariera Vâlcii de cenuşă. Conform declaraţiei de participare din SEAP, la licitaţie s-au prezentat cinci participanţi: AVAX S.A. (ofertant unic), TSK Electronica y Electricidad, S.A. (ofertant unic), asocierea Kalyon Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi și CA Infraestructuras Energía 2023, S.L.U., asocierea DURO FELGUERA GREEN TECH și MITHRAS BUILD,BOG’ART și asocierea ASCO CONSTRUCTII S.R.L. și Elsewedy For Electric Apliance – Industrial Projects -Energy and generation Wll, Ansaldo Energia.
Licitaţia din primăvară, anulată în toamnă
Societatea Electrocentrale Craiova SA a publicat în luna martie 2024 anunţul de participare pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie a unei noi centrale termoelectrice, la Craiova, alimentată cu gaz. Proiectul, cu o valoare de aproape 200 de milioane de euro, este finanţat prin PNRR şi presupune realizarea, în urmatorii doi ani, a unei centrale în cogenerare de 295 MW, care va funcţiona cu gaze naturale şi va înlocui actualele grupuri ale SE Craiova, care funcţionează cu cărbune. Conform documentaţiei proiectului, noua sursă în ciclu combinat în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaze naturale va avea instalată o capacitate minima de 295 MW şi va putea produce în cogenerare de înaltă eficienţă 256 MWt. Capacitatea va fi generată de minimum 2 maximum 3 turbine cu gaze identice (TG), minimum 2 maximum 3 cazane recuperatoare (CR) cu recuperarea căldurii sub formă de abur şi de o turbină cu abur (TA) cu condensaţie şi prize de termoficare, proiectată şi dimensionată în stransă corelare cu caracteristicile şi numărul turbinelor de gaz.
„Antreprenorul şi proiectantul vor lua în considerare toate construcţiile, reţelele de utilităţi, adaptările şi instalaţiile auxiliare noi necesare pentru funcţionarea instalaţiilor de bază „, se precizează în Caietul de sarcini.
La Electrocentrale, există deja doua cazane de abur BOSCH (50t/h fiecare) care funcţionează pe gaze naturale, care, în noua configuraţie, vor fi utilizate ca sursă de vârf. Antreprenorul şi proiectantul trebuie să integreze aceste surse în proiectul noii centrale.
Pentru funcţionarea noului obiectiv energetic, sunt necesare, de asemenea, lucrări de reabilitare, înlocuire şi modernizare a unor instalaţii şi echipamente tehnologice existente în incinta SE Craiova SA. Proiectul înseamnă renunţarea definitiv la cele două grupuri energetice pe cărbune, vechi şi poluante.
Pentru a participa la licitaţie, ofertanţii trebuie să fi obţinut o cifră de afaceri medie de minimum 1,61 miliarde lei în ultimii trei ani financiari (2021-2023). Termenul-limita pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare este stabilit la data de 15 aprilie 2024. În procesul de proiectare şi constructţie, Ciga Energy Epic, companie membra a holdingului RomCapital Invest (RCI), va asigura servicii de consultanţă de tip Owner’s Engineer. Întregul consorţiu creat pentru supervizarea acestui proiect include companiile Ciga Energy Epic SA (partener principal), RomCapital Invest SA, SS&A Power Consultancy AG, SS&A Power Consultancy doo si Compania de Consultanta in Energie si Mediu SA (ca subcontractant).