1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăPoliticaEuropaRomânia nu e obligată să permită apelarea la 112 de pe telefoane fără SIM

România nu e obligată să permită apelarea la 112 de pe telefoane fără SIM

România și alte șapte țări membre UE nu permit în prezent apelarea numărului unic de urgență 112 de pe telefoane fără SIM. Decizia recentă a Curții de Justiție a UE nu le impune acestora să implementeze această facilitate, a anunțat joi Autoritatea europeană a numărului unic de urgență (EENA),citat de hotnews.ro

Obligația transmiterii gratuite a localizării celor care sună de pe telefoane fără SIM trebuie transpusă de celelalte 20 de țări membre UE care permit acum apelarea 112 și de pe telefoane fără SIM.

În decizia sa, Curtea de Justiție a UE a apreciat că apelurile la 112 inițiate de pe telefoane fără SIM se supun prevederilor articolului 26 din Directiva UE privind Serviciul universal. Directiva cere ca „toate apelurile la numărul unic de urgență 112” să fie localizate. Aceasta înseamnă că atunci când statele membre UE permit apeluri la 112 de pe telefoane fără SIM, informațiile de localizare trebuie de asemenea să fie furnizate serviciilor de urgență. În caz contrar, se va considera că nu respectă legislația europeană aplicabilă în prezent, transmite Directiva privind serviciul universal.

Conform datelor Comisiei Europene, 8 state membre UE nu permit apelarea numărului 112 de pe telefoane fără SIM, respectiv: Bulgaria, Germania (aveau această posibilitate de apelare fără cartela SIM până în 2009), Olanda (au avut această facilitate până în 2011), Belgia, Franța, România, Slovenia și Marea Britanie.

Decizia Curții de Justiție UE, în urma unui caz similar cu cel de la Caracal

Curtea de Justiție a UE a decis joi, 5 septembrie, că apelurile la 112 inițiate de pe telefoane fără SIM se supun prevederilor articolului 26 din Directiva UE privind Serviciul universal.

Drept urmare, operatorii de telefonie trebuie să transmită gratuit informaţiile care permit localizarea apelantului autorităţii care tratează apelurile de urgenţă la „112”, iar statele membre UE trebuie să se asigure că această obligaţie este pusă în aplicare chiar dacă telefonul mobil nu este echipat cu o cartelă SIM.

Curtea de Justiție a UE a luat această decizie după moartea unei fete de 17 ani din Lituania în 2013, care a fost răpită, violată și arsă de vie în portbagajul unei mașini.

Înainte să moară, aceasta a apelat la 112 de pe telefonul său mobil pentru a cere ajutor, dar nu a fost posibilă localizarea acesteia.

Familia sa a solicitat la Tribunalul Administrativ Regional din Vilnius, Lituania obligarea statului lituanian la repararea prejudiciului moral suferit de victimă.

România și Ordonanța de Urgență

Amintim că Guvernul Dăncilă a adoptat marți, 27 august, o Ordonanță de Urgență pentru îmbunătățirea sistemului 112 după cazul Caracal.

Ordonanța prevede implementarea soluției AML pe telefoanele mobile inteligente, precum și obligația identificării tuturor proprietarilor de cartele prepay care sună la 112 și amenzi mai mari pentru cei care fac farse la numărul unic de urgență. Ordonanța a fost publicată marți, 3 septembrie în Monitorul Oficial.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS