1.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăPoliticaPrezidenţiale 2019: Cum s-au împărţit voturile în Dolj

Prezidenţiale 2019: Cum s-au împărţit voturile în Dolj

PSD a pierdut în Craiova, fief social-democrat pe vremuri. Liberalii au pierdut la mustaţă în Băileşti. Ce s-a întâmplat în celelalte oraşe din Dolj, dar şi în comunele în care primarii liberali au dezertat înainte de europarlamentare citiţi în cele de mai jos.

Oltenia rămâne pata roşie de pe harta României, şi acest lucru a fost confirmat, încă o dată, în primul tur al alegerilor prezidenţiale. PSD a câştigat alegerile în patru din cele cinci judeţe ale regiunii: Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi. Excepţie a făcut judeţul Vâlcea, unde s-a impus PNL. În articolul de ieri, aminteam că PNL a punctat victorii în câteva reşedinţe de judeţ: Craiova, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea şi a fost la 140 de voturi de victorie la Slatina.

Tendinţele din ultima vreme arată că PNL şi USR PLUS câştigă teren în mediul urban, iar acest lucru se poate vedea chiar şi în Oltenia Roşie. La Craiova, spre exemplu, PSD a pierdut de două ori în şase luni europarlamentarele din 26 mai în faţa USR PLUS şi primul tur al prezidenţialelor din 10 noiembrie, în faţa PNL. Sigur, această tendinţă trebuie confirmată de alegerile locale din 2020, care vor avea o altă dinamică şi alte mize.

Diferenţa în favoarea candidatului PSD în judeţele roşii a fost făcută de mediul rural, dar şi de oraşele mai mici, cu primari social-democraţi. Cel puţin aşa stau lucrurile în Dolj.
În Dolj, pe primul loc s-a clasat Viorica Dăncilă, cu 36,9%, urmată de Klaus Iohannis – cu 32%. Ordinea s-a păstrat la Filiaşi (49,05% la 24,76%), Segarcea (51,16% la 30,66%), Bechet (57,54% la 26,35%) şi Calafat (39,35% la 29,71%), unde sunt primari social-democraţi.

Liberalii au pierdut în Băileşti

Interesant este că PSD s-a impus şi la Dăbuleni, acolo unde primarul Aurel Băjenaru a fost ales în 2016 pe listele PNL, şi chiar cu scor mare (49,74% la 27,17%). Aici liberalii au avut probleme, deoarece anul trecut primarul şi-a îndreptat simpatia către ALDE. Şi totuşi, candidatul susţinut oficial de ALDE, Mircea Diaconu, a obţinut aici doar 8,5% din voturile valabil exprimate. Şi la Băileşti, un fief de mulţi ani al PDL/PNL, s-a impus tot Viorica Dăncilă, însă la un scor strâns, de doar 101 voturi.


„Cu 101 dalmaţieni m-au depăşit, dar îi bat în turul doi. Din 16 secţii de votare, noi am câştigat în 10, iar ei în şase. Nu reuşim această mobilizare la europarlamentare şi prezidenţiale. În schimb, ne mobilizăm foarte bine la alegerile locale. În 2016, am reuşit să câştig fotoliul de primar cu scorul de 80% la 20%“, a spus Costel Pistriţu, primarul liberal în funcţie.

La rândul său, primvicepreşedintele PNL Dolj, Nicolae Giugea, a spus: „Pe Craiova a fost foarte bun rezultatul, dar în judeţ s-a văzut numărul mare de primari pe care îl au cei de la PSD. Au aproape 90 de primari. La Băileşti, este adevărat că pe primul loc s-a situat PSD, dar diferenţa nu este una mare, doar 101 voturi. A fost o diferenţă mai mare la europarlamentare. Cred că nu am muncit suficient acolo. Vom analiza ce nu a mers şi vom lua măsuri“.

Rezultatele în comunele primarilor dezertori

De altfel, înainte de alegerile europarlamentare din acest an, PNL Dolj a avut o mare surpriză cu unii primari aleşi pe listele sale, care şi-au arătat susţinerea pentru Claudiu Manda, candidatul PSD. În iunie, ei au fost excluşi din partid. Este vorba despre primarii din Mischii, Sadova, Radovan, Sălcuţa, Daneţi, Teslui, Catane, Gighera şi Galicea Mare. Nu în toate comunele în care primarii au schimbat macazul a şi câştigat PSD. Viorica Dăncilă a câştigat la Mischii, Sălcuţa, Daneţi, Teslui, Catane şi Gighera, în timp ce Klaus Iohannis a câştigat la Sadova, Radovan şi Galicea Mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS