0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalGuvernul nu se grăbește să aprobe majorarea salariului minim

Guvernul nu se grăbește să aprobe majorarea salariului minim

O nouă întâlnire între reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor și patronatelor pentru a discuta creșterea salariului minim va avea loc peste o săptămână, a anunțat marți Violeta Alexandru, ministrul muncii.

În cadrul întâlnirii de marți, patronatele și sindicatele au primit o analiză de impact, cu trei scenarii de creștere a salariului minim garantat în plată pentru anul 2020. În luna ianuarie va mai avea loc o întâlnire cu partenerii sociali pe tema salariului minim, pentru a analiza eventuale îmbunătățiri pentru anii urmatori, a precizat ministrul muncii.

Analiza de impact privind salariul minim brut garantat în plată pentru anul 2020

Scopul analizei este acela de a fundamenta decizia Guvernului României de creștere a cuantumului salariului minim brut garantat în plată pentru anul 2020. În același timp, analiza își propune să pună bazele aplicării unui mecanism obiectiv și predictibil de calcul al salariului minim brut care să aibă în vedere necesitatea îmbunătățirii nivelului de trai al angajaților cu venituri reduse, fiind, în același timp, sustenabil din punct de vedere economic și bugetar.

În prezent, 22 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene aplică politica salariului minim pe economie. România se situează sub media UE, niveluri mai mici având doar Letonia și Bulgaria. Se remarcă o diferență majoră între media cuantumului salariului minim între statele din vestul Europei și cea a statelor din Europa Centrală și de Est, diferență care reflectă contextul economic și social al acestora.

Salariul minim în euro al ţărilor membre ale Uniunii Europene

Potrivit analizei de impact, au fost luate în calcul trei scenarii de creștere, toate trei având în vedere o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2080 lei la 2230 lei. Diferența este dată de instituirea unui mecanism de corecție în funcție de dinamica creșterii economice, în cazul scenariului 2, și de instituirea unui mecanism de corecție în funcție de rata șomajului, în cazul scenariului 3.

Scenariul I 

Majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflației în luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS și cu creșterea reală a productivității muncii pe persoană angajată în anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2080 lei la 2230 lei.

Acest scenariu prezintă avantajul că asigură politicii salariului minim un caracter de sustenabilitate, generat de componenta de productivitate, pe lângă acela de menținere a puterii de cumpărare, generat de componenta ratei inflației.

Scenariul II 

Majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflației în luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS și cu creșterea reală a productivității muncii pe persoană angajată în anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2080 lei la 2230 lei;

În plus față de scenariul 1, se instituie un mecanism de corecție în funcție de dinamica creșterii economice:

  • în cazul în care diferență dintre creșterea economică prognozată pentru anul în care se majorează salariul minim și cea estimată pentru anul precedent este în intervalul +/- 0,5 puncte procentuale, ceea ce înseamnă un grad ridicat de stabilitate a creșterii economice, coeficientul de creștere fiind 0%;
  • în cazul în care această diferență este mai mare de 0,5 puncte procentuale şi până la 1,5 puncte procentuale, se adaugă sau se scade proporțional, fără a depăși 1 punct procentual;
  • în cazul în care această diferență este mai mare de 2 puncte procentuale, se adaugă sau se scade proporțional, negociat, fără a depăși 2 puncte procentuale.

Pe lângă faptul că se asigură sustenabilitatea și se majorează puterea de cumpărare a salariului minim, prin această metodă se evită agravarea situației economice prin deteriorarea profitabilității firmelor ca urmare a unor costuri suplimentare nesustenabile, când are loc o încetinire abruptă a dinamicii PIB, iar pe de altă parte creează premisele ca salariații să beneficieze suplimentar de efectele unei accelerări a dinamicii PIB în anul pentru care se ia decizia de majorare.

Mecanismul de corecție funcționează și ca un stabilizator al profitabilității sectorului privat.

Scenariul III 

Majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflației în luna octombrie (3,4%), conform datelor INS și cu creșterea reală a productivității muncii pe persoană angajată în anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2080 lei la 2230 lei;

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS