12.8 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalComisia pentru Buget a votat pentru eliminarea supraacizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time

Comisia pentru Buget a votat pentru eliminarea supraacizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time

Deputații din Comisia pentru buget, finațe și bănci au votat în unanimitate marți pentru eliminarea supraacizei la carburanți și pentru eliminarea supraimpozitării contractelor part-time. Dacă și plenul Parlamentului vor valida acest vot propunerile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Eliminarea supraacizei a ajuns să fie discutată în comisie după o decizie de luni a PSD. Proiectul de lege aparținând PNL fusese adoptat tacit de Senat. Un vot similar a fost dat și pentru eliminarea supraimpozitării contractelor part-time.

”Când a fost introdusă supraacciza eram in MFP și pot să vă spun că măsura s-a introdus strict din perspectivă bugetară. Nu s-a făcut niciun studiu de impact, nimic”, a spus în cadrul ședinței de marți Bogdan Huțucă (PNL), vicepreședintele Comisie de Buget și fost coordonator al Direcției Legislație fiscală din Ministerul Finanțelor.

Robert Sighiartău :”Românii trebuie să scape de supraacciza la carburanți și supraimpozitarea muncii part-time”

Deputatul PNL Robert Sighiartău a scris ulterior pe Facebook că românii trebuie să scape de supraacciza la carburanți și supraimpozitarea muncii part-time.

„Am înregistrat o primă mare victorie în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților: Supraacciza la carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time au fost eliminate! Urmează bătălia și votul final în plenul Camerei. Sunt sigur că vom fi victorioși și acolo. Românii trebuie să scape de supraacciza oneroasă la carburanți și de supraimpozitarea muncii part-time. Ar fi unele dintre cele mai bune vești de sărbătorile de iarnă”.

70-80% din prețul benzinei sunt taxe la stat

În timpul ședinței Comisiei de Buget, cei de la USR, PMP și PNL au fost cei mai vocali. Claudiu Năsui (USR) a subliniat că accizele nu sunt impozite procentuale, ci unele care se aplică pe volum. ”Cam 70-80% din prețul benzinei sunt taxe la stat. Practic dăm Statului o groază din prețul litrului la carburanți”, a spus deputatul.

De asemenea, premierul Ludovic Orban a afirmat în urmă cu o săptămână că „trebuie desființată supraacciza la combustibil, care a fost o mare prostie”. Orban a precizat că va fi făcută o analiză. „Deşi astăzi pare să producă bani, poate să fie un semnal foarte bun dacă renunţăm la ea”, a mai spus Orban.

La începutul lunii noiembrie, Ministerul de Finanțe a anunțat, într-un răspuns la o interpelare adresată de Florin Roman, deputat PNL, că statul român a colectat din septembrie 2017 până în prezent suma de aproximativ 5,8 miliarde de lei, prin introducerea supraaccizei la carburanți.

Cât a încasat statul român din supraacciza la carburanți:

Potrivit răspunsului Ministerului de Finanțe la interpelarea adresată de Florin Roman, statul român a încasat din supraacciza la carburanți următoarele sume: „septembrie-decembrie 2017- 917,4 milioane lei impact din acciză: ianuarie-decembrie 2018- 2.754,1 milioane lei; ianuarie-septembrie 2019- 2.177,4 milioane lei”, potrivit răspunsului Ministerului de Finanțe.

Ministerul precizează că majorarea accizei la carburanți nu este evidențiată separat în execuția bugetară: „Majorarea accizei pe litru de carburant, începând cu data de 15 septembrie 2017, nu este evidențiată separat în execuția bugetară, ci se regăsește în totalul încasărilor din accize. Potrivit execuției de casă a bugetului de stat, acciza încasată este evidențiată distinct pentru fiecare categorie de produs accizabil (benzină, motorină, etc)”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS