6.4 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalAstăzi intră la vot dublarea alocațiilor copiilor și reducerea TVA

Astăzi intră la vot dublarea alocațiilor copiilor și reducerea TVA

Două proiecte cu un impact bugetar major – dublarea alocațiilor pentru copii și scăderea TVA de la 19% la 16% şi majorarea alocaţiilor pentru copii. Tot în plenul de astăzi ar urma să fie adoptată legea care îi lasă pe magistrați și pe parlamentari fără pensiile speciale.

Scăderea TVA de la 19 la 16%

Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit marţi raport favorabil din partea Comisiei pentru buget – finanţe a Camerei Deputaţilor.

Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru „livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”.

Proiectul a aparţinut unor deputaţi PNL și a fost scos de la sertar de PSD, deși liberalii au cerut aşteptarea unui punct de vedere din partea Guvernului. Proiectul intră la vot în plenul Camerei, miercuri.

Dublarea alocațiilor pentru copii

Tot marți, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților, unde social-democrații au majoritatea, a aprobat un amendament al PSD care prevede dublarea alocațiilor pentru copii, la 300 de lei.
Amendamentul a fost depus la proiectul de lege care adoptă OUG9/2019 privind alocațiile de stat și urmează să fie adoptat miercuri în plenul Camerei Deputaților, care este și for decizional în acest caz. Articolul propus de președintele comisiei de muncă, Adrian Solomon și adoptat de comisie prevede că alocațiile vor fi în cuantum d:

  • 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
  • 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

În februarie 2018, PNL a depus un amendament la Legea bugetului privind dublarea alocațiilor copiilor, iar amendamentul prevedea ca sursă de finanţare fondul pensiilor speciale. Amendamentul a fost depus de deputatul liberal Robert Sighiartău.

Astfel, alocaţiile copiilor au fost majorate de la 1 martie 2019. Copiii de până la doi ani primesc o alocație de 300 de lei pe lună, faţă de 200 de lei cât era alocaţia până atunci, iar cei de până la 18 ani primesc 150 de lei pe lună, faţă de 84 de lei cât primeau.

Cele două măsuri – dublarea alocațiilor pentru copii și scăderea TVA – vor avea un impact bugetar major, premierul Ludovic Orban spunând că orice altă cheltuială angajată înseamnă fie creşterea deficitului, fie punerea Guvernului în imposibilitatea de a putea efectua cheltuieli vitale. „Acest populism deşănţat al PSD-ului ne arată clar că n-au înţeles nimic şi sunt convins că românii vor înţelege această parşivenie de care dă dovadă PSD”, a susţinut Ludovic Orban.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a avertizat că deficitul bugetar pentru anul viitor ar creşte la 5% dacă s-ar aplica aceste măsuri – reducerea TVA şi majorarea alocaţiilor pentru copii.

„La majorarea alocaţiilor impactul ar fi de 6 miliarde de lei, iar la TVA-11,8 miliarde de lei. Asta înseamnă că doar din alocaţii deficitul să se ducă la 4,3% din PIB iar împreună cu reducerea de TVA să ne ducem spre 5% cu deficitul. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România şi nu îmi face mie rău, nici Partidului Naţional Liberal. Fac rău României pentru că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României este văzut de pieţele internaţionale, iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanţare al României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer”, a declarat Florin Cîţu, marţi seara, la Digi 24.

Acesta consideră că, în zilele următoare, vor exista presiuni pe cursul valutar şi pe dobânzi, deoarece pieţele internaţionale au reacţionat încă de marţi la măsurile votate de parlamentari şi a avertizat, în context, că riscul cel mai mare pentru România în anul 2020 nu este politica fiscală, ci instabilitatea politică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS