Guvernul spaniol a obţinut marţi undă verde din partea Congresul Deputaţilor pentru a lansa examinarea unui proiect de lege, promis de doi ani, prin care se recunoaşte dreptul la eutanasie, în condiţii stricte, în pofida opoziţiei Bisericii catolice şi a dreptei politice, transmit AFP şi Reuters.
Deputaţi spanioli au aprobat – cu 203 voturi pentru, 140 împotrivă şi două abţineri – lansarea procesului legislativ. Textul urmează să fie supus dezbaterii şi votului mai întâi în Congresul Deputaţilor, iar apoi în Senat, ceea ce va dura mai multe luni.
‘Spania face un pas decisiv în favoarea recunoaşterii dreptului la o moarte demnă’, a transmis pe Twitter premierul socialist Pedro Sanchez, care a format în ianuarie un nou guvern de coaliţie cu stânga radicală Podemos.
Eutanasia, „un nou drept individual”
Aceasta este pentru a treia oară când socialiştii prezintă proiectul de lege, care nu doar dezincriminează eutanasia, ci face din aceasta „un nou drept individual”.
Precedentele două tentative au eşuat în principal din cauza dizolvării Congresului Deputaţilor în vederea de noi alegeri.
Textul prevede că o persoană ce suferă de o maladie gravă, invalidantă sau incurabilă poate fi ajutată să moară dacă formulează o cerere în acest sens, pentru a evita o suferinţă intolerabilă.
Cererea trebuie să fie formulată în scris şi repetată după 15 zile. Ea va trebui acceptată succesiv de doi medici şi ulterior examinată de o comisie.
Medicii pot refuza să ia parte la eutanasie, invocând „obiecţia de conştiinţ”‘.
„Avem bune speranţe că de această dată (…) legea va fi adoptată’ şi va intra în vigoare la sfârşitul anului, a declarat medicul Fernando Marin, din cadrul asociaţiei ‘Dreptul de a muri cu demnitate”.
Partidele de stânga aflate la guvernare, aliaţii lor naţionalişti separatişti şi liberalii din Ciudadanos s-au pronunţat în favoarea textului, ceea ce asigură o largă majoritate, chiar dacă conservatorii din Partidul Popular (PP) şi extrema dreapta Vox îl resping.
PP şi Biserica catolică sunt de părere că îngrijirile paliative sunt suficiente pentru a face faţă acestor situaţii.
În prezent, asistenţa la sinucidere şi eutanasia sunt pasibile de 2 la 10 ani de închisoare, pedepse ce pot fi reduse dacă persoana în cauză suferea de o maladie gravă şi ceruse să moară.
Dezbaterea intervine la 22 de ani de la decesul spaniolului Ramon Sampedro, devenit tetraplegic la vârsta de 25 de ani şi care a cerut apoi vreme de 29 ani dreptul la eutanasie. După ce delictul s-a prescris, una dintre prietenele sale a recunoscut în faţa justiţiei că participase în 1998 la sinuciderea asistată a lui Ramon. Cazul a inspirat filmul ‘Mar Adentro’, al lui Alejandro Amenabar, recompensat cu un Oscar în 2005.
În Europa, șapte state permit sinuciderea asistată de medic: Olanda, Belgia, Elveția, Luxemburg, Austria, Finlanda, Germania.
Eutanasia este o metodă de provocare de către medic a unei morți precoce nedureroase unui bolnav incurabil, pentru a-i curma o suferință îndelungată și grea. În țările în care aceasta este permisă, se aplică eutanasierea atunci când pacientul suferă de dureri intense, boala sa se află într-o fază terminală, își dă consimțământul și alege de bunăvoie acest mod de renunțare la viață.