0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalCeartă în Parlament pe pensiile speciale ale parlamentarilor

Ceartă în Parlament pe pensiile speciale ale parlamentarilor

Conducerea Birourilor Permanente reunite ale Paramentului a hotărât joi, să introducă în dezbaterea ședinței comune pentru a fi votat din nou, proiectul care impozitează pensiile speciale cu până la 85%, în această categorie intrând și pensiile parlamentarilor. PSD, PNL, PRO România și UDMR susțin că este necesară o modificare a statulului parlamentarilor în timp ce USR acuză că este o procedură neconstituțională.


Așa cum știți, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Președintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineață (joi dimineață – n.r.) va face sedința, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituțională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România”, a explicat iderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

În cazul parlamentarilor, pensiile de serviciu sunt prevăzute în Statutul deputaților și senatorilor, care trebuie modificat în plen reunit.

Comisia de Statut a Parlamentul a propus ca în ședința comună a deputaților și senatorilor să se supună la vot doar articolul care face referire la „pensiile speciale” ale parlamentarilor.

USR acuză PSD și pe aliaţii săi că, prin adoptarea în plenul reunit al Parlamentului a proiectului de impozitare a pensiilor speciale, adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, creează „un viciu major”, astfel încât acesta să poate fi declarat neconstituţional.

„Ieri s-a votat proiectul de supraimpozitare a pensiilor speciale, a trecut de Parlament. Azi, la Comisia de statut, se încearcă un raport pe legea votată ieri de Camera Deputaţilor pentru a fi din nou votată în plenul comun, lucru care creează un viciu major acestui proiect şi şansele de neconstituţionalitate sunt enorme. PSD şi aliaţii lor au făcut o mascaradă. Credeam că le-a venit mintea la cap. Se pare că vor să taie sau să supraimpoziteze pensii, însă creează tot acest cadru pentru ca legea să nu stea în picioare la CCR”, a declarat deputatul USR, Ionuț Moşteanu, la Parlament.

USR a criticat decizia Birourilor permanente reunite

De asemeenea, USR a criticat decizia Birourilor permanente reunite de a nu include pe ordinea de zi a plenului Parlamentului de joi proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor.În urmă cu o zi liderii tuturor partidelor parlamentare au convenit să introducă pe ordinea de zi a plenului comun inițiativa USR care propunea eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. La ședința Birourilor Permanente reunite s-a decis scoaterea de pe ordinea de zi pe motiv că pensile parlamentariilor vor fi impozitate.

Propunerea de eliminare a inițiativei a fost făcută de PSD și a fost votată de PNL, UDR și Pro România.

„După ce ieri i-am văzut pe toţi că i-a cuprins entuziasmul pentru eliminarea pensiilor speciale, azi au scos de pe ordinea de zi proiectul USR de eliminarea a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Ieri au pus impozitare pentru toate pensiile speciale, astăzi plenul reunit trebuia să voteze eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, proiect USR depus de trei ani. Am zis – iată a venit o perioadă bună, o decizie înţeleaptă în care toţi parlamentarii îşi vor da mâna, să terminăm cu această ruşine. Sunt 10 milioane de euro care se duc în fiecare an în buzunarele unor foşti parlamentari, în buzunarele lui Adrian Năstase şi altora ca el, 10 milioane de euro din care s-ar putea face lucruri bune pentru români”, a declarat deputatul USR Ionut Moşteanu.

De precizat este că majoritatea pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi impozitate cu 10%, pentru că sunt mai mici de 7.000 de lei. În funcție de numărul de mandate, pensiile speciale ale parlamentarilor sunt cuprinse între 2.000 și 13.000 de lei
În prezent aproximativ 800 de foști parlamentari primesc pensie specială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS