-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMFE a deblocat 57 de proiecte de apă şi canal şi a semnat proiecte de cercetare în valoare de 23 de milioane de euro

MFE a deblocat 57 de proiecte de apă şi canal şi a semnat proiecte de cercetare în valoare de 23 de milioane de euro

Un număr de 57 de proiecte de apă şi canal au fost deblocate, în opt luni, de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), fiind semnate în acelaşi timp proiecte de cercetare în valoare de 23 de milioane de euro, ce vor duce la concretizarea Hub-ului Hidrogenului, informează ministerul de resort, într-un comunicat de presă, transmis sâmbătă .

Potrivit sursei citate, de pe urma proiectului de 216 milioane de euro, aflat în analiză la Vâlcea, 101.343 de locuitori vor beneficia de servicii de canalizare (28% din populaţia judeţului) şi 64.402 de apă curentă (18%) în cele 39 de unităţi administrativ-teritoriale.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a afirmat pe parcursul vizitei sale în judeţul Vâlcea, că „în aceste prime 8 luni de mandat am deblocat 57 de proiecte dedicate creşterii nivelului de civilizaţie al românilor”.

În acest sens, oficialul a amintit o serie de acte normative aprobate în ultima perioadă, printre care: OUG 60/2020 privind suplimentarea cu 355 de milioane de lei pentru implementarea proiectelor de infrastructură fazate din perioada de programare 2007-2013, finanţate din fondurile aferente actualei perioade, HG 379/2020 pentru aprobarea metodologiei de ajustare a preţurilor devizelor proiectelor de infrastructură publică, fapt care a permis actualizarea la nivelul anilor 2014-2018, OUG 40/2015 ce aduce modificări HG 677/2017, permiţând astfel determinarea nivelului de cofinanţare a UE pentru proiectele generatoare de venit prin aplicarea unei rate forfetare de 6%, OUG 88/2020 care creează cadrul legal pentru finanţarea pregătirii proiectelor din viitorul exerciţiu financiar 2021 – 2027 prin utilizarea banilor aflaţi acum la dispoziţia României, precum şi alocarea a 100 de milioane de euro pentru pregătirea portofoliului de proiecte pentru următoarea perioadă de programare în domenii ca: infrastructura, regenerarea urbană, mobilitatea sau specializarea inteligentă.

Boloş a ajuns pe platforma Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) din judeţul Vâlcea

Pe de altă parte, Boloş a ajuns pe platforma Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) din judeţul Vâlcea în contextul în care sunt în proces de semnare două proiecte strategice pentru dezvoltarea infrastructurii mari de cercetare din Romania, în valoare de peste 93,8 milioane de lei (23 milioane de euro).

Din acest total, 23 milioane de lei sunt alocaţi pentru soluţii de stocare a energiei pe bază de hidrogen şi pentru dezvoltarea de parteneriate şi colaborări care facilitează transpunerea tehnologiei de laborator în mediul comercial, iar 82 milioane de lei pentru extinderea infrastructurii naţionale pentru separarea tritiului si deuteriului.

MFE precizează că ICSI a implementat, deja, în această perioadă de programare, un proiect prin intermediul căruia a obţinut trei brevete şi a reuşit să consolideze un nucleu competitiv în domeniul ştiinţific şi tehnologic pentru a desfăşura activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare în domeniul hidrogenului şi tritiului, cu aplicabilitate în dezvoltarea sectorului energetic din România.

„Acţiunea de monitorizare din judeţul Vâlcea s-a încheiat cu vizita la depozitul din care se distribuie pachetele cu igienă şi cele cu alimente pentru 22.569 de persoane defavorizate din judeţ, din totalul de 1,18 milioane de persoane la nivel naţional. Doi dintre furnizorii de alimente româneşti sunt din zona Vrancei: Boromir, care livrează 3.966 de tone de făină şi Râureni care contribuie cu un total de 28.532.448 de borcane cu gem şi compot din fructe de producţie locală. Până acum, Ministerul Fondurilor Europene cu sprijinul Instituţiilor Prefectului şi al Ministerului de Interne a livrat pachete în 11 judeţe: Suceava, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Constanţa, Arad, Timişoara, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea”, notează MFE.

Datele oficiale arată că, în total, în cadrul programelor finanţate din fondurile europene structurale şi de investiţii, la nivelul judeţului Vâlcea au fost semnate 147 de contracte de finanţare în valoare cumulată de aproximativ 1,6 miliarde de lei.

Valoarea totală a plăţilor efectuate către beneficiari este de aproximativ 283 milioane lei. Suplimentar, în cadrul anumitor Programe Operaţionale sunt semnate alte contracte de finanţare care se implementează la nivel regional sau naţional şi de care beneficiază şi locuitorii judeţului Vâlcea. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS