Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi la Timişoara, că ministerul doreşte sprijinirea legumicultorilor în sensul de a cultiva în spaţii protejate, sere şi solarii, orice legume, nu doar roşii, pe cât posibil din bani europeni, iar aceştia, la rândul lor, trebuie să înţeleagă că „sunt unele domenii şi perioade în care trebuie să facem lucrurile împreună, nu separat”.
Ministrul a precizat, într-o conferinţă de presă, că a numărul beneficiarilor pe programul naţional „Tomata” a fost în acest an de 18.300, dar şi că au fost în anii trecuţi judeţe în care s-au înregistrat sute de dosare fictive.
Ministrul a subliniat că programul „Tomata” este în anul patru de aplicare şi crede că după această perioadă statul trebuie să mute acel ajutor şi spre alte sectoare care sunt în dificultate.
El a insistat asupra faptului că cea mai mare problemă pe care o au fermierii mici este cea legată de negociere, pentru că atunci când îşi vând marfa nu reuşesc niciodată să o vândă pe toată la preţuri competitive, iar când îşi cumpără imputurile, le iau la preţuri dezavantajoase.
În acest context, ministrul a afirmat că „singura soluţie este cooperativa”.
Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, i-a sugerat ministrului Agriculturii să încerce să-i convingă pe legumicultori să cultive legumele româneşti, care au un gust şi o aromă aparte, întrucât toate legumele şi fructele de pe piaţă şi-au pierdut aceste calităţi.
„Poate încercaţi să-i lămuriţi pe producători să cultive legumele noastre, astfel încât să aibă acelaşi gust pe care-l cunoşteam noi, roşiile să aibă gust de roşii, ardeii, de ardei. Din păcate, au ajuns (şi legumele noastre, n.r.) să aibă acelaşi gust ca şi cele din import”, a arătat Nicolae Robu.