Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a decis să nu fie solicitată retrimiterea la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărârii CEDO în cazul Kovesi, anunță MAE, într-un comunicat de presă.
Termenul limită până la care se putea efectua cererea de retrimitere era miercuri.
Prin necontestarea hotărârii, decizia devine definitivă și trebuie pusă în aplicare.
Dacă partea română solicita retrimiterea la Marea Cameră a CEDO s-ar fi ajuns la amânarea momentului la care hotărârea din 5 mai 2020 rămâne definitivă.
5 mai, CEDO pronunță hotărârea în cazul Kovesi contra România
La data de 5 mai, CEDO a pronunțat hotărârea în cazul Kovesi contra România, prin care a constatat, în unanimitate, încălcarea articolelor 6 şi 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, sub aspectul dreptului de acces la o instanță şi, respectiv, al libertății de exprimare.
Cauza a avut la bază plângerea formulată de fosta șefă a DNA cu privire la negarea accesului la o instanţă de judecată pentru a contesta încheierea prematură a mandatului de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
De asemenea, Kovesi a invocat faptul că mandatul său a fost încheiat din cauza punctelor de vedere şi a poziţiilor pe care le-a exprimat în public, în considerarea calităţii sale oficiale, cu privire la reformele legislative care priveau sistemul judiciar.
Ce urmează:
- În termen de 6 luni, autoritățile române trebuie să transmită către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei un plan de acțiune cu măsurile pentru executarea hotărârii
- Sarcina întocmirii acestui plan revine în principal Ministerului Justiției
De ce e important:
- Executarea deciziei ar trebui să conducă la întărirea independenței procurorilor
- Propunerile care ar urma să fie implementate de partea românească ar trebui, prin natura deciziei CEDO, să stabilească rolul și limitele de acțiune ale Curții Constituționale, în condițiile în care CEDO afirmă în decizia din mai că CCR a afectat independența justiției