Oficiali ai statului Texas au depus o plângere la Curtea Supremă a Statelor Unite împotriva statelor Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsim, afirmând că modificările aduse de acestea procedurilor electorale pe fondul pandemiei de COVID-19 sunt nelegale, relatează The Guardian.
Plângerea vizează să îl ajute pe președintele republican Donald Trump să întoarcă rezultatul alegerilor din 3 noiembrie, câștigate decisiv de contracandidatul său democrat Joe Biden.
Plângerea extraordinară și probabil cu foarte puține șanse de reușită a fost anunțată de procurorul general al Texasului, Ken Paxton, aceasta fiind înaintată direct Curții Supreme a SUA, după cum este permis în cazul litigiilor dintre state.
Texasul, un stat guvernat de republicani, îi acuză pe oficialii responsabili de alegeri în cele 4 state împotriva cărora a formulat plângerea că nu au protejat votul prin corespondență de fraude, diminuând astfel „greutatea voturilor exprimate în statele care respectă structura electorală stabilită în constituție”.
Voturile exprimate prin corespondență la alegerile americane din 3 noiembrie au atins o cifră istorică pe fondul pandemiei de COVID-19, mulți evitând secțiile de vot pentru a evita răspândirea coronavirusului.
Texasul cere Curții Supreme să blocheze numărarea voturilor în Colegiul Electoral ale celor 4 state, acestea având un total de 62 de electori.
Joe Biden a câștigat 306 de voturi în Colegiul Electoral, depășind pragul necesar de 270 necesar pentru a-și asigura președinția, în timp ce președintele în exercițiu Donald Trump a câștigat 232. Biden a câștigat de asemenea și votul popular cu peste 7 milioane de voturi.
Paul Smith, un profesor la Facultatea de Drept a Universității Georgetown, afirmă că reclamanții nu au nicio bază legitimă pentru a înainta plângerea.
„Nu există nicio cale posibilă ca statul Texas să aibă o bază să se plângă despre cum alte state au numărat voturile și despre cum acestea urmează să își exprime voturile electorale (n.r. cele din Colegiul Electoral)”, a afirmat acesta.
Echipa de campanie a lui Trump și alți oficiali republicani au intentat fără succes procese în Georgia, Michigan, Pennsylvania, Wisconsin și alte state, acuzând ample fraude electorale.
Judecători numiți atât sub administrații democrate cât și republicane au hotătât împotriva reclamanților, adesea în limbaj extrem de critic.
Trump a pierdut cele 4 state după ce le-a câștigat în 2016.