1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarii din Dolj, obligați să-și reevalueze proiectele de investiții

Primarii din Dolj, obligați să-și reevalueze proiectele de investiții

Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului, a început, în urmă cu trei săptămâni, un tur prin aproape toate județele din țară, pentru a discuta cu primarii despre Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”. Ieri, a ajuns în Dolj, unde s-a întâlnit cu primarii doljeni la Prefectură, pentru a putea avea o discuție constructivă cu aceștia în legătură cu proiectele de investiții pe infrastructură pe care le pot depune, din 21 septembrie, pe Programul Național de Investiții (PNI).

,,Din 21 septembrie se vor putea depune și proiecte. Începând de astăzi(ieri – n.r.), vom avea și normele de aplicare și consultare pe site-ul Ministerului Dezvoltării. Programul este menit să asigure o dezvoltare unitară și echilibrată a infrastructurii în România, pentru că, în continuare, infrastructura reprezintă prioritatea 0 a României și a Guvernului. S-a decis alocarea unui buget considerabil de 50 de miliarde de lei pentru următorii 7 ani (2021-2028), pentru proiecte de dezvoltare care țin de componente importante al infrastructurii de bază. Discutăm aici de drumuri, apă, canalizare și gaz. Programul se adresează atât comunităților rurale, unde știm că infrastructura are cel mai mult de suferit, dar sunt eligibile și orașele, municipiile și județele, inclusiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară. Programul răspunde nevoilor existente, în acest moment, în România. Avem o componentă digitală, în ceea ce privește depunerea proiectelor care se va realiza printr-o aplicație a Ministerului Dezvoltării, unde primarii și ceilalți beneficiari pot încărca proiectele”, a spus Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului.

Legea energiei ar putea fi modificată

De asemenea, la întâlnirea cu primarii, secretarul adjunct al Guvernului a mai adus în discuție câteva dintre modificările importante pe care Guvernul vrea să le pună în aplicare, atunci când vine vorba de investiții. Aici, vorbim de ajustarea prețurilor la contractele publice, despre modificarea achizițiilor publice și o posibilă modificare la legea energiei.

,,Vreau să mai aduc în discuție Ordonanța de Guvern, Nr. 15, privind ajustarea prețurilor la contractele publice. A fost primul act normativ adoptat din Uniunea Europeană, care rezolvă, problema creșterii excesive a prețurilor la materialelor de construcții. Despre modificarea achizițiilor publice, avem o ordonanță de urgență publicată deja, care încearcă să rezolve problema contestațiilor pentru că, din păcate, constatăm că avem de-a face cu un fenomen destul de periculos. Am încercat să modificăm legislația din trei puncte de vedere. În primul rând, am redus termenele, apoi am crescut taxele pentru cei care contestă și cel mai important am introdus obligativitatea semnării contractului de achiziție publică cu ofertantul declarat câștigător, după decizia CNSS. De asemenea, vorbim și de o posibilă modificare a legii energiei care să le permită UAT-urilor să realizeze extinderi pe rețele de curent electric sau gaze naturale, urmând ca în termen de maxim 5 ani, concesionarul acelei rețele să le deconteze. În acest moment, în legislație primăriile nu pot realiza extinderi. Pot doar să solicite concesionarului sau operatorului din zona respectivă, care realizează sau nu investiția, în funcție de cum consideră. Primarii rămân cu o problemă nerezolvată pentru comunitatea lor. Acesta este motivul pentru care încercăm să le dăm posibilitatea primarilor să realizeze ei, din bugete locale sau din alte surse, inclusiv împrumuturi din trezorerie, această investiție, care oricum se va deconta, ulterior, cu concesionarul”, a mai spus Mircea Abrudean.

CNI nu va mai finanța proiecte de infrastructură

Programul Național de Investiții (PNI) va prelua partea de investiții făcute pe infrastructură pe Compania Națională de Investiții. Primarii trebuie să reevalueze proiectele de la CNI și să le depună, începând din 21 septembrie, pe PNI.

,,Proiectele pe care le aveți depuse la CNI, pentru că majoritatea aveți proiecte depuse pe drumuri publice și nu numai, discutăm de 554 de solicitări de finanțare pentru drumuri publice, cu o valoare totală de peste 8 miliarde de lei, intenția noastră este să le finanțăm pe toate prin Programul Național de Investiții. Important este să rețineți că ele nu se preiau automat pe PNI, pentru că diferă procedura de depunere. Rugămintea este să reevaluați proiectele de la CNI, pentru că, în primul rând, ele sunt subevaluate în acest moment din cauza creșterii prețurilor la materiale. Devizele vor trebui actualizate. Discutați cu proiectanți și depuneți-le pe PNI, începând cu 21 septembrie”, a spus Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului.

Guvernul vrea să eficientizeze activitatea CNI

Guvernul dorește eficientizarea activității CNI, care și așa este supraîncărcată, prin preluarea părții de infrastructură. Compania rămâne cu patru sau cinci mari subprograme și cu lucrările de urgență, făcute în caz de dezastre naturale.

,,CNI nu va mai finanța lucrări de infrastructură. Rămâne cu patru sau cinci subprograme (cultură, educație, sport, sănătate, social) și rămâne cu lucrările de primă urgență, pe calamități. În rest, tot ce înseamnă infrastructură se va depune și se va prelua prin Programul Național de Investiții. De aceea a fost bugetat cu această sumă record, peste 10 milioane de euro. Nu va trebui să mergeți la CNI să retrageți programele. Nu e cazul. Când veți fi solicitați pentru semnarea contractului de finanțare, discutăm de alte lucruri. După încheierea sesiunii de depunere a proiectelor, Ministerul Dezvoltării centralizează, analizează, evaluează proiectele depuse. La depunere, discutăm de această formă simplificată: cerere de finanțare, deviz și HCL. Dorim să eficientizăm activitatea acestei companii naționale, care în momentul de față este supraîncărcată, prin faptul că preluăm partea de infrastructură prin PNI și ei rămân mai departe cu aceste subprograme. ”

Fără investiții în drumuri acolo unde nu este canalizare și apă

PNI este un program asemănător cu PNDL-ul, singura diferență este că, aici, documentele se vor depune online, în aplicația Ministerului Dezvoltării. De asemenea, primarii trebuie să țină cont că pot face drumuri publice în trei situații.

,,Avem în consultare standardele de cost aplicabile pentru fiecare dintre cele patru categorii de obiective. Discutăm, la alimentare cu apă de 1250 de euro/locuitor în zona afectată de investiție, la canalizare discutăm de 2500 euro/ locuitor, echivalent din zona afectată de investiție, la drumuri discutăm de 330 de mii de euro/km pe drumurile comunale și de interes local, iar la gaz discutăm de 6400 de euro/ gospodărie, așa cum veți vedea pe documentele care sunt deja în consultare. Important este ca proiectele pe care dvs. le veți face să încadreze în aceste standarde maximale de cost. Discutăm de un program asemănător cu PNDL, cu care sunteți deja familiarizați. Diferența constă în modalitatea de depunere, veți putea încărca documentele electronic. Un alt lucru important de reținut este că puteți face drumuri publice în trei situații: dacă aveți apă și canalizare pe traseul drumului, dacă există o investiție în curs de realizare și se finalizează în maxim doi ani, și, cel mai important, dacă din motive justificate economic nu s-a putut realiza investiția de canalizare. Este clar că nu putem să avem această condiționare, de a face drumuri doar acolo unde e canalizare. Este ideal să se întâmple așa, dar realitate din această țară nu ne permite acest lucru, motiv pentru care la această excepție s-a pus această condiție de a justifica de ce nu s-a putut face canalizare”, a spus secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean.

Ce părere au primarii din Dolj despre Programul Național de Investiții al Guvernului?

După ce au ascultat în liniște tot ce a avut de spus secretarul general adjunct al Guvernului, primarii i-au reproșat fie că le vinde gogoși, pentru că ei nu mai au încredere în ce zice Guvernul, fie au avut neclarități legislative. Primarul comunei Leu, Iulian Cristescu, a fost cel care, deși i-a spus secretarului că nu-i contestă pregătirea, a ajuns la concluzia că ăsta a fost singurul motiv pentru care a fost trimis la ei: este un bun comunicator.

,,Se pare că sunteți un om pregătit profesional. Numai că, sunt obligat să vă spun și alte lucruri pe care ori le știți și nu le faceți, ori pentru faptul că dvs. sunteți un bun comunicator Guvernul v-a trimis aici ca să mai îmbunătățiți puțin lucrurile. Vorbim despre un proiect, căruia îi schimbăm denumirea, și ne lăudăm așa de mult, când puteam și știm foarte bine că e vorba de PNDL 3 și că, de fapt, istoria PNDL-ului în țara românească, în ceea ce privește dezvoltarea statului românesc, este cruntă. Nu intru în detalii. Noi vorbim de niște lucruri pe care ar trebui să le facem, dar noi suntem în imposibilitate să le facem, datorită Guvernului. Unde se dovedește mult formalism, superficialitate, haos și anarhie. Vă întreb domnule secretar general, că dvs. coordonați din punct de vedere juridic, administrativ și profesionist Guvernul, de ce nu respectați hotărârile pe care le dați? În 2019, m-am dus și am apelat și m-am gândit și am evaluat imposibilitatea și lipsa de viziune a Guvernului, și atunci, și acum. Și am scos bani din bugetul local. În pandemie lumea sta acasă, pe străzile Leului se asfalta. Fondurile au fost găsite local. Dacă așteptam după dvs. creșteau buruienile pe margine și se degrada. Nici nu ne-ați luat în calcul. Ați crezut că nu existăm. Eu am 30 de km de asfalt făcut pe mandatul meu, cu un milion de euro luat din fonduri europene și cu 1 km de la PNDL, că așa s-a întâmplat. Ca persoană, sincer, chiar îmi sunteți simpatic. Sunteți bun. Comunicați. Dar, de asta v-au trimis domne aici”, a spus Iulian Cristescu, primarul comunei Leu.

Primarul comunei Catane a fost curios de ce se va întâmpla cu investițiile făcute din bugetul local, pentru că o reluare a documentațiilor îi costă pe primari prea mult și durează foarte mult.

,,Ce se întâmplă cu investițiile făcute din bani de la bugetul local, având cauză suspensivă, și care dădeau posibilitatea finanțării din alte surse. Dorim o clarificare sau un sprijin, pentru că, dacă în ceea ce privește investițiile venite din PNDL 2, este clar că sunt susținute, ce facem cu cele din bugetul local, mai ales că dacă ar fi să aplicăm acum acest nou program trebuie să ne reluăm documentațiile, care ne costă foarte mult și durează foarte mult timp”, a spus primarul comunei Catane.

Secretarul general adjunct al Guvernului i-a liniștit pe primarii doljeni și le-a promis că va ține cont de toate cererile lor și că Guvernul îi va ajuta cu tot ce poate.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS