8.7 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalCîțu: Nu e nevoie de vot de încredere în Parlament

Cîțu: Nu e nevoie de vot de încredere în Parlament

Premierul Florin Cîțu insistă că, deși se schimbă structura politică a guvernului prin ruperea coaliției cu USR PLUS, guvernul său nu trebuie să meargă în Parlament pentru un nou vot de încredere, ci doar pentru miniștrii înlocuiți. ”Eu nu îmi permit să interpretez constituția, noi o aplicăm”, a comentat sâmbătă Cîțu înaintea ședinței PNL.

Cîțu a susținut din nou că, potrivit legii fundamentale, ”suntem în procedură de remaniere guvernamentală”, ceea ce înseamnă că nu se pune problema unui vot de încredere pentru întregul cabinet, ci doar de o validare a noilor miniștri ce vor ocupa portofoliile rămase vacante după plecarea USR PLUS.

”Premierul pleacă doar în cazul demisiei sau prin moțiune de cenzură. (…) Nu știu cine face această interpretare a constituției, este vorba despre miniștri, nu de un vot de încredere. Constituția spune că suntem în procedură de remaniere. Eu nu îmi permit să interpretez constituția, noi o aplicăm. Vom merge în parlament respectând constituția”, a reafirmat candidatul la președinția PNL.

Liberalul a adăugat că, în cazul în care propunerile de miniştri pe care le va face vor pica la vot în Parlament, va face alte propuneri şi nu va demisiona din funcţia de premier.

Procedura numirii miniștrilor în cazul formării guvernului sau remanierii, inclusiv cea prin care se schimbă structura guvernului sau compoziția politică este reglementată în articolul 85 din Constituție.

Până acum, în cazul în care un partid a ieșit sau a fost dat afară de la guvernare, premierii au venit în Parlament și au cerut un vot de încredere pentru noul guvern. Este cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, după ce în 2007 a dat afară PDL din Guvern sau al lui Victor Ponta, în 2014, după ieșirea PNL de la guvernare.

ARTICOLUL 85

  • (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
  • (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
  • (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS