Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că va cere o anchetă pentru a afla cum a fost pregătit valul 4 și a subliniat că cei care nu au ținut cont de ce a spus el va fi responsabil. El s-a referit la situația paturilor insuficiente din secțiile ATI Covid.
„O să cer o anchetă, analiză, vreau să știu cum a fost pregătit valul 4 Covid. Știam că vine. Am spus că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secțiile ATI pentru Covid, am spus să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde.
Aș vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătății acest val 4 și dacă nu s-a ținut cont de ce am spus eu, cine nu a ținut cont va fi responsabil.
Azi voi discuta despre aceste paturi cu cei de la DSP, cu manageri de spitale, pentru că este vorba și de detașarea personalului, nu doar de a crește numărul de paturi. Aș vrea să văd acest plan cât mai repede cu putință.
E anormal și cineva trebuie să răspundă dacă valul 4 nu a fost pregătit, deși am tot vorbit despre asta toată vara”, a spus premierul.
El a spus că la ATI Covid sunt 1.024 de paturi, și că la venirea lui Cseke Attila la MS erau doar 600 de paturi, deși „am spus tot timpul că trebuie să fim la 1.600 de paturi ATI Covid”.
Întrebat dacă se vor impune noi restricții, premierul a răspuns că „lockdown-ul nu a ajutat deloc la nimic”, și că singură soluție pentru a scăpa de pandemie este vaccinarea.
Numărul de paturi la ATI Covid va fi verificat zilnic
Peste 180 de inspectori sanitari de stat din cadrul direcţiilor de sănătate publică vor verifica zilnic, începând de marţi, numărul paturilor de terapie intensivă desemnate pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, a anunţat, marți, Ministerul Sănătăţii.
„Începând de astăzi, din ordinul ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, un număr de peste 180 de inspectori sanitari de stat din cadrul direcţiilor de sănătate publică vor verifica, zilnic, numărul paturilor de terapie intensivă desemnate pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 din secţiile de terapie intensivă ale unităţilor sanitare cu paturi”, a precizat MS.
Ispectorii sanitari se vor asigura că paturile există fizic şi sunt utilizate în conformitate cu deciziile asumate din planurile de rezilienţă întocmite la nivelul fiecărui judeţ.
Totodată, la cererea ministrului interimar al Sănătăţii, pe pagina de web a MS – www.ms.ro – a fost publicat Planul naţional de rezilienţă la „recrudescenţa” COVID-19, care este întocmit şi asumat la nivelul fiecărui judeţ de către managementul direcţiilor de sănătate publică şi al unităţilor sanitare cu paturi.