Cosmin-Marian Poteraș, senator de Dolj
Schimbările masive care au avut loc în anii 90, cu vidul legislativ aferent, au expus societatea românească nu numai unui furt legalizat din ceea ce altădată se numea ”avut obștesc”, ci și unei adevărate avalanșe de escroci, în toate domeniile.
Dacă, de bine, de rău, după episoade precum Caritas, FNI sau bănci populare, suntem în prezent oarecum protejați de escrocherii financiare pe scară largă, nu același lucru se întâmplă în alte domenii în care politicile publice deficitare și lipsa reglementărilor lasă poarta larg deschisă altor profitori care-și bat joc de cei creduli, ignoranți, sau, pur și simplu, disperați.
Nu e zi în care să nu fim bombardați, pe toate canalele media, de reclame la leacuri-minune, care „vindecă” tot, ne întineresc și ne fac viața mai bună, în timp ce ne bagă mâna adânc în buzunar.
Farmaciile sunt pline de suplimente alimentare care nu necesită rețetă emisă de un medic, iar când te uiți la reclamele TV la aceste produse ai senzația că la farmacie e petrecere, că se dă ceva la superofertă și că trebuie să te grăbești să dai buzna în farmacie ca nu cumva să ți-o ia altul înainte.
Nu mai vorbim de faptul că unde întorci capul găsești o astfel de farmacie.
Problema e că vracii și vânzătorii de leacuri-minune nu ne lasă doar fără bani; câteodată ne lasă și fără sănătate sau chiar fără viață.
Degeaba statul reglementează consumul de medicamente, cât timp „suplimentele alimentare” sunt promovate și vândute la kilogram, cu sfatul de a întreba medicul sau farmacistul numai după ce ți-e rău. Cerem 100% eficiență în privința unui medicament sau vaccin dar înghițim leacuri „naturale” după ce-am văzut o reclamă sau „am citit pe internet”.
Și partea cea mai tristă din toată această poveste este că există medici cu facultate și cu drept de liberă practică ce girează, cu numele, cu parafa, cu autoritatea profesională, niște campanii pur comerciale care sapă la temelia profesiei pe care au jurat s-o onoreze, după care ajung să se mire, de multe ori ipocrit, că pacientul din cabinet sau din sala de operație nu mai poate fi salvat.
Dacă vreodată a existat o profesie nobilă, aceea este medicina. Respectarea rigorilor profesiei și a standardelor de etică poate veni doar din interior. Putem legifera, putem incrimina exercitarea profesiei fără drept, dar în lipsa colaborării medicilor pentru a limita fenomenul vânzării de leacuri minune, suplimente alimentare sau promovarea ”terapiilor alternative”, muncim degeaba.
E nevoie de responsabilitate din partea tuturor: medici, farmaciști dar și cetățeni.