Cheltuielile pentru alimente ale gospodăriilor au crescut cu 6% într-un interval de doi ani încheiat la sfârşitul lui 2021, la doi ani de la plecarea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană, au constatat cercetările Centrului pentru Performanţă Economică (CEP) al London School of Economics, scrie News.ro.
Gospodăriile cu venituri mici au fost cel mai mult afectate de creşterea costurilor, majorarea preţurilor induse de Brexit adăugând 1,1% la costul total al vieţii – mai mult decât creşterea de 0,7% resimţită de cei mai bogaţi 10%.
În total, consumatorii din Marea Britanie au plătit 5,8 miliarde de lire sterline (7 miliarde de dolari) în costuri suplimentare pentru alimente în cei doi ani, a constatat studiul.
Guvernul britanic nu a răspuns la o solicitare a CNBC de a comenta aceste constatări.
Marea Britanie a votat să părăsească UE în iunie 2016, dar au urmat câţiva ani de negocieri grele înainte ca aceasta să părăsească oficial Uniunea, în ianuarie 2020, şi să părăsească piaţa unică şi uniunea vamală în ianuarie 2021.
În timp ce comerţul dintre Regatul Unit şi UE rămâne fără tarife în conformitate cu regulile acordului, au fost adăugate controale vamale ample, cerinţe privind regulile de origine şi măsuri sanitare pentru comerţul cu animale şi plante, ceea ce a sporit fricţiunile pentru importatori şi exportatori.