Relaţiile „excelente” dintre România şi Bulgaria sunt confirmate şi prin existenţa parteneriatului strategic convenit între cele două ţări. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a primit astăzi vizita omologului său bulgar, Nikolai Denkov.
„Relaţiile excelente dintre ţările noastre acum sunt confirmate şi prin existenţa unui parteneriat strategic convenit în martie anul acesta de către preşedinţii celor două state. Am avut un schimb consistent de opinii cu privire la priorităţile comune, cu scopul de a debloca noi domenii de cooperare în beneficiul dezvoltării economice a ţărilor noastre. Discuţiile noastre au atins domenii de impact pentru cetăţenii noştri, precum transporturile sau energia”, a precizat Ciolacu.
El a evidenţiat interesul arătat de ambele părţi pentru implementarea proiectului european care va asigura o Dunăre navigabilă. Este vorba de construirea unui al doilea pod rutier Giurgiu – Ruse, ppotrivit gov.ro.
„În al doilea rând, în domeniul energetic avem în vedere, pe de o parte, o mai bună interconectare a coridoarelor de transport a gazelor naturale, dar şi un efort comun pentru diversificarea surselor de energie, în linia propusă de Uniunea Europeană pentru asigurarea tranziţiei verzi”, a transmis Marcel Ciolacu.
Premierul Bulgariei: Un al doilea pod Ruse – Giurgiu a dobândit o dimensiune nouă odată cu începerea războiului în Ucraina
Construirea unui al doilea pod la Ruse – Giurgiu a dobândit o dimensiune nouă odată cu începerea războiului din Ucraina, a declarat vineri premierul Bulgariei, Nikolai Denkov. Până la finalizarea proiectului oficialul bulgar pledează pentru punerea în funcţiune cât mai curând posibil a unei linii de feribot între cele două oraşe, pentru a face faţă traficului intens.
„De ani de zile discutăm despre un al doilea pod la Ruse – Giurgiu. Este o direcţie foarte importantă, care leagă Bulgaria de capitala Bucureşti. Ambele state vor să se realizeze cât mai curând posibil. În acelaşi timp, având în vedere că această sarcină necesită totuşi timp, din partea noastră s-a pus problema ca, cât mai curând posibil, să se pună în funcţiune linia de feribot Ruse – Giurgiu, astfel încât să putem să ajutăm acest trafic intens, care este legat atât de relaţiile de afaceri foarte dezvoltate dintre cele două state, dar e nevoie de decongestionarea traficului pe linie economică. De asemenea, vrem să îi ajutăm şi pe turiştii care circulă în ambele direcţii”, a spus Nikolai Denkov.
România şi Bulgaria au îndeplinit toate criteriile de aderare
În legătură cu accederea în Spaţiul Schengen, Nikolai Denkov a subliniat că România şi Bulgaria au îndeplinit toate criteriile de aderare şi a punctat că acest proces trebuie finalizat împreună de cele două state.
În mod evident, trebuie să fim foarte atenţi în ceea ce le spunem oamenilor din statele noastre, pentru că nu totul depinde de noi. Există procese interne, atât în Olanda, cât şi în Austria, asupra cărora nu avem un control, dar trebuie să facem tot ce depinde de noi şi să spunem aceste lucruri, atât la nivel european, cât şi guvernelor şi parlamentelor din Olanda şi Austria”, a adăugat Nikolai Denkov.
Citeşte şi: Cod galben de caniculă în sudul țării