Vineri, la Bratislava, s-au încheiat dezbaterile din cadrul Seminarului “Connecting UE” având ca temă un subiect deosebit de important, și anume ”Alegerile Europene 2024: De ce să votez?”.
Timp de două zile, personalități de marcă ale instituțiilor europene, ale societății civile, jurnaliști și cercetători au dezbătut problemele de primă importanță privind viitorul Uniunii Europene în următorii 5 ani. Rezultatul? S-au pus bazele unei platforme active și eficiente pentru conștientizarea importanței alegerilor europene de anul viitor și recâștigarea încrederii cetățenilor în instituțiile democratice ale UE, pe fondul prezenței la vot sub așteptări în campaniile anterioare. O sarcină deloc ușoară, având în vedere că cei prezenți la dezbateri au trebuit să găsească răspunsuri și soluții la trei teme de bază, și anume:
– Impactul direct al dezinformării asupra alegerilor europene din 2024 și modul de combatere a acesteia
– Mobilizarea societățîi civile în perioada preelectorală: ce funcționează și ce nu.
– Cum se mobilizează tinerii.
Prezent la eveniment, Oliver Ropke, Președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), s-a arătat optimist: “Alegerile din 2024 reprezintă un test decisiv pentru democrația Europei, un test pe care nu ne pemitem să-l ratăm. Rolul societății civile este esențial, deoarece el stă la baza modelării viitorului Uniunii Europene. Au fost schimburi importante de idei în cadrul Seminarului «Connecting UE-2023». Cred că principala provocare a întâlnirii noastre a fost întrebarea «Cum să implici tinerii Uniunii Europene?». În acest sens mă bucură faptul că m-am întâlnit cu reprezentanții tinerei generații din Slovacia pentru a discuta ideile lor, aceștia fiind de acord să lucreze la generarea de evenimente comune pentru a aborda și soluționa problemele care îi preocupă. Trebuie să ne unim forțele și să modelăm un viitor mai bun al UE pentru generațiile viitoare și actuale”.
Laurențiu Plosceanu
Dezinformarea “ tactică” va reprezenta principalul risc al viitoarelor alegeri parlamentare ale Uniunii Europene. Această concluzie a fost prezentată de moderatorul Seminarului “Connecting EU-2023”, Laurențiu Plosceanu, Vicepreședintele CESE, Vicepreședinte UGIR și Președinte ARACO. Potrivit acestuia, este nevoie de o mobilizare generală pentru o prezență notabilă la vot, cu mult peste cea înregistrată în anul 2019: ”Dreptul la vot este fundamental, o piatră de temelie a democrației europene. Nu spun că este ușor de promovat cauza europeană, deși avem toate dovezile materiale ale tuturor beneficiilor pe care le oferă cetățenilor săi. Acesta este rolul nostru, de a explica un proces, uneori complex, de luare a deciziilor la nivelul UE sau procesele legislative. Nu este ușor să traduci «cuvinte mari» ale UE precum «convergență ascendentă», «sinergii«, «facilități de recuperare și reziliența»- care ne influențează viața într-un mod pozitiv. Cetățenii au nevoie de familiarizare cu acești termeni, pentru a înțelege cu adevărat complexitatea limbajului european.
Să nu uităm de lupta împotriva dezinformării și a armatelor de troli care răspândesc știri false. Este esențial să recunoaștem impactul acestor narațiuni asupra integrității alegerilor și să-i învățăm pe cetățeni cum să găsească informații corecte și de încredere în jungla știrilor false și a jumătăților de adevăr. Creșterea dependenței de tehnologie, înlocuirea interacțiunii umane cu comunicarea online, prioritizarea individualismului față de binele comun – toate acestea au erodat constant conexiunile sociale.
Considerăm că, prin politicile sale sociale, UE încearcă și reușește să vină în sprijinul celor vulnerabili. În calitate de comunicatori, este de datoria noastră să nu obosim în descrierea a ceea ce se face cu adevărat în Uniunea Europeană.
Pentru a rezuma, alegerile din 2024 trebuie privite ca o oportunitate pentru cetățenii noștri de a-și modela destinul colectiv și că fiecare vot reprezintă o piatră de temelie în construcția unei Uniuni Europene mai bune”.
Autor: Ștefan Rădeanu