0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalSebastian Burduja s-a întâlnit „spontan” cu Macron: „Avem multe subiecte în comun, începând cu programul nuclear civil”

Sebastian Burduja s-a întâlnit „spontan” cu Macron: „Avem multe subiecte în comun, începând cu programul nuclear civil”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a întâlnit cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la COP-28. Burduja a transmis pe Facebook un mesaj despre punctele pe care România și Franța le au în comun, începând cu programul nuclear civil. România a aderat ieri, împreună cu alte peste 20 de țări, la declarația comună privind triplarea energiei nucleare până în anul 2050.

”Întâlnire spontană la COP-28 cu Emmanuel Macron, Președintele Franței. Avem multe subiecte în comun, începând cu programul nuclear civil. Franța și România deja au câștigat o bătălie importantă la nivel european prin clasificarea energiei nucleare drept sursă de energie curată.

Am avut și alte întâlniri bilaterale cu miniștrii omologi ai energiei din Franța, Polonia, Finlanda și Coreea de Sud. Toți suntem uniți pentru promovarea energiei nucleare, a științei de vârf, a pregătirii experților în domeniu și a întregului lanț de producție. De ce e asta important? Pentru că nu putem renunța la combustibilii fosili (cărbune, gaz) fără să punem în loc o altă sursă de producție de energie în bandă”, a scris Ministrul Energiei pe Facebook.

„Atuurile României, apreciate în acest club select”

”Atuurile României sunt cunoscute și apreciate în acest club select”, a adăugat Burduja, care le-a și enumerat, după cum urmează:

1. Experiență și performanță. Cele două unități CANDU de la Cernavodă sunt pe podiumul mondial din punct de vedere al siguranței și eficienței în exploatare, dintre 440 de reactoare. Și sunt bazate pe tehnologie occidentală (canadiană), nu rusească (așa cum au toate celelalte state din regiunea noastră).

2. Ciclu nuclear integrat. Avem uraniu, apă grea, fabrică de combustibil, producție de energie nucleară, un reglementator respectat (CNCAN). Și vom avea a treia instalație de detritiere din lume — și prima din Europa, o investiție româno-coreeană. Tritiul este combustibil candidat pentru viitoare reactoare de fuziune.

3. Specialiști și cercetare de top. La Politehnica București funcționează deja primul simulator din Europa pentru o cameră de comandă a reactoarelor modulare mici (SMR). Iar România este gazda proiectului ALFRED, reactor rapid de generație IV, răcit cu plumb topit.

Citește și:

Marcel Ciolacu își începe vizita în SUA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS