2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalBilanțul deceselor în Gaza a ajuns la 17.700. Palestinienii mor de foame

Bilanțul deceselor în Gaza a ajuns la 17.700. Palestinienii mor de foame

Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat sâmbătă un nou bilanţ al deceselor în urma conflictului cu Israelul izbucnit pe 7 noiembrie. Capacitatea Programului Alimentar Mondial (WFP) de a furniza produse de bază oamenilor din Gaza este pe punctul de a se prăbuși. Nouă din zece palestinieni nu au mancare în fiecare zi, scrie Al Jazeera.

Numărul deceselor înregistrate în Fâșia Gaza începând din data de 7 octombrie este de 17.700 și 48.780 de răniţi.

„Crimele și genocidul împotriva poporului din Gaza sunt dincolo de orice descriere… Încheierea existenței palestiniene cu sprijinul american și european este inumană”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Ashraf al-Qudra.

Două spitale din centrul și sudul Gazei au primit 133 de cadavre de oameni uciși în bombardamentele israeliene în ultimele 24 de ore.

Ministerul Sănătății a declarat că 71 de cadavre au fost aduse la Spitalul Al-Aqsa din orașul central Deir el-Balah. De asemenea, spitalul a primit 160 de răniți.

Zeci de oameni țineau rugăciuni funerare în curtea spitalului înainte de a duce cadavrele la înmormântare – o scenă care a devenit o rutină în ultimele două luni de război.

În orașul din sudul Khan Younis, Spitalul Nasser a primit cadavrele a 62 de persoane. Spitalul, care este una dintre principalele unități medicale care încă funcționează în sudul Gazei, a primit și 99 de răniți, scrie Al Jazeera.

PAM: Operațiunea umanitară din Gaza se prăbușește. Oamenii mor de foame

Programul Alimentar Mondial (WFP) spune că capacitatea sa de a furniza produse de bază oamenilor din Gaza este pe punctul de a se prăbuși, pe fondul escaladării atacurilor israeliene.

„Nu este suficientă mâncare. Oamenii mor de foame”, a scris directorul adjunct al PAM, Carl Skau, pe X, fostul Twitter, în urma unei vizite efectuate vineri în Gaza.

El a spus că echipa sa a ajuns la peste un milion de oameni, „dar situația este insuportabilă. Trebuie să aducem provizii”, a scris Skau, solicitând o încetare imediată a focului.

Doar o parte infimă din hrana necesară ajunge în Fâșia Gaza, este lipsă de combustibil și nimeni nu este în siguranță, a continuat Skau, adăugând: „Nu ne putem face treaba”.

Taberele și adăposturile de urgență erau supraaglomerate, a scris el, în timp ce tunetele înfundate ale bombardamentelor Israelului se auzea în fundal în fiecare zi.

„Oamenii din Gaza trăiesc înghesuiti în adăposturi nesănătoase sau pe străzi, când iarna se apropie, sunt bolnavi și nu au suficientă mâncare”, a adăugat el.

„Ne-am alimentat cu resursele noastre interne, astfel încât să avem hrană disponibilă în Egipt și în Iordania pentru a ajunge la aproximativ 1.000.000 de oameni într-o lună. Suntem gata de acțiune. Camioanele sunt gata de mișcare”, a spus Skau.

Skau a descris situația din Gaza ca fiind din ce în ce mai haotică, deoarece oamenii au luat tot ce au putut de la punctele de distribuire a ajutoarelor.

„Se pune întrebarea pentru cât timp poate continua acest lucru, deoarece operațiunea umanitară se prăbușește”, a spus el.

„Jumătate din populație moare de foame, nouă din zece nu mănâncă în fiecare zi. Avem mâncare în camioane, dar avem nevoie de mai multe treceri. Și odată ce camioanele sunt înăuntru, avem nevoie de trecere liberă și sigură pentru a ajunge la palestinieni oriunde s-ar afla. Acest lucru va fi posibil doar cu o încetare a focului umanitar și, în cele din urmă, avem nevoie ca acest conflict să se încheie”, a mai spus Skau.

Israelul a respins până acum cererile ONU de a deschide Karem Abu Salem, dar ambele au semnalat joi că trecerea ar putea ajuta în curând la procesarea livrării de provizii umanitare în Gaza.

Citește și: Femeia strangulată într-un cabinet veterinar din Petroșani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS