Vladimir Putin a votat online vineri, în prima zi a alegerilor prezidenţiale menite, în absenţa opoziţiei, să îl realeagă pentru un nou mandat, al cincilea, pentru o durată de 6 ani. Conform declarației sale de avere, Putin are cel mai mare venit, dar cele mai puține proprietăți imobiliare dintre candidații la alegerile prezidețiale din Rusia.
Într-o scurtă înregistrare video difuzată de preşedinţia rusă și transmisă de televiziunea publică, liderul rus poate fi văzut votând în biroul său, aşezat în faţa unui calculator. Putin este arătat mergând spre un birou, aşezându-se la un calculator în faţa a două drapele ruseşti, iar după aceea pe ecran apare mesajul „Mulţumesc, aţi votat cu succes!”.
Este prima dată când ruşii pot vota „online” la alegerile prezidenţiale. Acest instrument, criticat de opoziţie ca o modalitate de a frauda scrutinul, nu a fost utilizat la alegerile din 2018.
În 2000, 2004, 2012 şi 2018, Putin a votat la secţia de la Academia de Ştiinţe a Rusiei din Moscova.
Sistemul de vot online s-a defectat vineri
Votul electronic este metoda de vot preferată de 80% dintre moscoviţi, potrivit Comisiei Electorale Centrale.
„La Moscova, 80% dintre alegători preferă să voteze de la distanţă şi doar 20% merg la urne”, a declarat şefa Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ella Pamfilova.
Potrivit datelor de la ora 15.00, ora Moscovei, vineri, peste 2,3 milioane de persoane din cei aproape 8 milioane de alegători din Moscova votaseră deja electronic.
Conducerea Moscovei ar dori să vadă cea mai mare prezenţă posibilă la vot pentru a cataloga votul drept legitim. Oficialii au declarat că prezenţa la vot a ajuns la 24% şi că 27 de milioane de persoane au votat până vineri seară.
CEC a declarat că sistemul său de vot online s-a defectat vineri din cauza numărului mare de accesări. Anterior, Agenția de informații militare a Ucrainei (GUR) a declarat că a lansat un atac cibernetic asupra sistemului de vot online din Rusia, relatează Kyiv Independent.
Putin și contracandidații săi
Cei patru candidaţi de pe buletinul de vot sunt, în ordine: Vladislav Davankov (Oameni Noi), Vladimir Putin, preşedintele în exerciţiu (candidat independent), Leonid Sluţki (Partidul Liberal Democrat-LDPR) şi Nikolai Haritonov (Partidul Comunist-CPRF).
Doi dintre cei patru candidaţi au mai participat la alegerile pentru funcţia supremă în stat.
Putin a candidat la preidențiale de patru ori (în 2000, 2004, 2012, 2018), iar Haritonov – o dată (în 2004). Vladislav Davankov şi Leonid Sluţki candidează pentru prima oară.
Doar Putin are experienţă în poziţii guvernamentale la nivel înalt ca şef al statului şi fost şef al guvernului. Ceilalţi candidaţi sunt doar membri ai Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară). Vladislav Davankov este vicepreşedinte al Dumei de Stat, iar Leonid Sluţki şi Nikolai Haritonov prezidează comisii în Dumă. Davankov este licenţiat în Istorie, Putin în Drept, Sluţki în Management şi Haritonov în Studii agrare.
Putin are, oficial, doar un apartament și un garaj
În conformitate cu legislaţia electorală, candidaţii au oferit Comisiei Electorale Centrale informaţii despre veniturile lor pentru perioada 2017-2023.
Cele mai multe câştiguri le-a realizat Vladislav Davankov – 76.915.249 de ruble (aproximativ 850.000 de dolari), iar cele mai puţine Leonid Sluţki – 35.989.903 ruble (aproape 400.000 de dolari), după cum a relatat TASS.
Agenţia rusă de presă, care a sintetizat detalii biografice, declaraţii de venit şi alte informaţii despre candidaţii la cea mai înaltă funcţie publică din ţară, a relevat, de asemenea, că Vladimir Putin are în conturile sale bancare mai mulţi bani decât rivalii săi (54.416.604 de ruble, aproape 600.000 de dolari), în timp ce suma cea mai mică aflată în conturi bancare aparţine lui Leonid Sluţki (1.285 de ruble, circa 14 dolari).
Cele mai multe bunuri imobiliare le deţine Sluţki, două terenuri, o casă şi trei apartamente în regiunile Moscova şi Rostov.
Vladimir Putin a declarat cea mai scurtă listă de proprietăţi imobiliare: un apartament şi un garaj în Sankt Petersburg.
Citește și: Aproape 40% dintre elevi au luat note sub 5 la Limba română la simularea BAC 2024