2.6 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNicolae Giugea, candidatul PNL la funcția de primar al Craiovei: Economic, Craiova poate deveni al doilea oraș din România după București

Nicolae Giugea, candidatul PNL la funcția de primar al Craiovei: Economic, Craiova poate deveni al doilea oraș din România după București

Craiova a cunoscut maxima dezvoltare ca oraș industrial și tot industria reprezintă viitorul pentru comunitatea noastră.

Înainte de 1989, Craiova era unul dintre cele mai importante centre industriale din țară, cu zeci de mii de angajați pe platformele industriale. Multe dintre aceste unități economice au căzut pradă privatizărilor din anii 90. În alte orașe, lucrurile s-au remediat, și acolo industria reprezintă principalul motor de dezvoltare. În Cluj, de exemplu, rata de creștere anuală a producției industriale este de peste 6%. Dacă mai adăugăm și contribuția sectorului IT, avem o imagine a unui oraș dinamic unde se găsesc locuri de muncă bine plătite.

În acest timp, economia Craiovei este una total dezechilibrată. Avem o singură firmă mare și câteva firme de IT. În rest, marii investitori au tot ocolit Craiova. Nu este de mirare, în aceste condiții, că în orașul nostru șomajul este cel mai mare din țară, iar singurele locuri de muncă disponibile sunt cele plătite cu salariul minim pe economie.

Aceste lucruri nu aveau cum să nu se reflecte în bugetul orașului. O analiză a ultimilor ani este elocventă.
În 2022 Craiova avea un buget de 339 de milioane de euro, în timp ce bugetul Clujului se ridica la 434 de milioane de euro. Peste un an, în 2023, diferența a crescut la 218 milioane de euro, când bugetul Craiovei a atins valoarea de 400 de milioane, iar cel al Clujului de 618 milioane.

Anul acesta bugetul Craiovei a scăzut la 352 de milioane, în timp ce bugetul Clujului a crescut și a ajuns la 803 milioane.

Cum putem schimba toate acestea?

În primul rând, prin reindustrializarea Craiovei. Întregul potențial pe care Craiova îl are trebuie să fie valorificat. Acest lucru se poate face prin atragerea de investitori care să ofere locuri de muncă bine plătite.
Unul dintre mijloacele de atragere a investitorilor este înființarea unui parc industrial de minim 100 de Ha, racordat la toate utilitățile și cu impozite ZERO pentru investitori în primii 5 ani de activitate. Pentru a convinge o firmă să investească în orașul nostru, este nevoie ca aceasta să aibă un climat economic favorabil, cu o administrație deschisă la colaborare.

Aceste lucru se leagă de a doua inițiativă a mea – organizarea anuală a unui forum economic la care să participe reprezentați ai marilor firme, ambasadori și atașați comerciali acreditați în România.
Am inițiat acest proiect în perioada în care am fost prefect de Dolj și cele două ediții ale Forumului au fost un succes. El trebuie reluat și dezvoltat, pentru că astfel putem să promovăm orașul nostru în rândul actorilor economici.

Craiova are avantajul de a fi cel mai important oraș nu doar din această parte a țării, ci și din întreaga zonă balcanică. În plus, este un oraș universitar, cu un potențial uman extrem de ridicat.
Un plan bine pus la punct, o strategie de promovare a orașului și a zonei și o colaborare cu autoritățile centrale poate propulsa Craiova în rândul celor mai dezvoltate orașe din țară.

Pentru ca acest proiect să reușească este nevoie ca autoritățile locale să știe, să vrea și să poată să pună în aplicare astfel de idei.

Împreună putem reuși!
Pe 9 iunie, soarta Craiovei este în mâinile noastre.
Nicolae Giugea -candiatul PNL la Primăria Craiova

Cod AEP: 21240015

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS