20.5 C
Craiova
luni, 8 iulie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalPartidul Laburist, victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare din Marea Britanie

Partidul Laburist, victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare din Marea Britanie

Keir Starmer devine astăzi următorul prim-ministru al Marii Britanii, Partidul Laburist pe care îl conduce câștigând o majoritate confortabilă în cadrul alegerilor parlamentare de joi, arată rezultatele parțiale oficiale citate de Reuters și estimările BBC. Noul guvern se confruntă cu o serie de provocări dificile, care includ creșterea economică lentă, scăderea nivelului de trai și degradarea serviciilor publice, scrie Hotnews.

Partidul Laburist de centru-stânga era pe cale să obțină 410 din cele 650 de locuri din parlament, potrivit estimărilor BBC, o răsturnare spectaculoasă de situație față de alegerile de acum cinci ani, când a înregistrat cea mai slabă performanță din 1935.

Iată rezultatele complete ale exit-poll-urilor:

Laburiști: 410 locuri
Conservatori: 131
Liberal-democrați: 61
Reform UK (Partidul Reformei): 13-un scor peste așteptări
SNP: 10
Plaid Cymru: 4
Partidul Verde: 2
Altele: 19

Rezultatul va oferi partidului de stânga o majoritate mai mult decât confortabilă, încheind 14 ani tumultuoși de guvernare conservatoare.

Partidul conservator al premierului Rishi Sunak ar urma să câștige doar 144 de locuri, cea mai slabă performanță electorală din istoria sa, alegătorii pedepsindu-l pentru criza costului vieții și pentru anii de instabilitate și de lupte interne care au adus în fruntea guvernului cinci prim-miniștri diferiți de la votul pentru Brexit din 2016.

Rezultatele alegerilor, estimate de BBC, mai arată că liberal-democrații de centru ar urma să obțină 58 de locuri, în timp ce partidul populist de dreapta Reform UK, condus de Nigel Farage, militant pentru Brexit, ar urma să câștige 4 locuri – mai puțin față de cele 13 indicate de exit-poll.

Provocările noului guvern

„În seara aceasta, oamenii de aici și din întreaga țară au vorbit și sunt pregătiți pentru schimbare, pentru a pune capăt politicii spectacolului, pentru a reveni la politică ca serviciu public”, a declarat Starmer după ce și-a câștigat propriul mandat în Londra.

„Schimbarea începe chiar aici. Pentru că aceasta este democrația voastră, comunitatea voastră și viitorul vostru. Ați votat. Acum este timpul ca noi să livrăm”, a spus el.

Starmer va veni la putere într-un moment dificil pentru țară și are în față o lungă listă de provocări, de la o economie lentă la servicii publice tot mai degradate și la scăderea nivelului de trai – toate, motive care au contribuit la înfrângerea conservatorilor.

Pentru conservatori în schimb, situația este dramatică.

Dacă cifrele sunt confirmate de rezultatele finale, acesta ar fi cel mai slab rezultat al Partidului Conservator din istoria sa, în ceea ce privește numărul de locuri.

Premierul Rishi Runak a declarat vineri dimineață că l-a sunat pe Keir Starmer pentru a-l felicita pentru victorie. El a admis „o noapte dificilă” pentru partid li a subliniat că alegătorii au oferit un verdict care dă de gândit conservatorilor.

Vestea bună pentru Sunak este că el și-a câștigat totuși mandatul de parlamentar – sondajele sugerând anterior că este aproape de a pierde.

Sunak, țapul ispășitor

Sunak a uimit scena politică și țara prin convocarea alegerilor mai devreme decât era necesar, în condițiile în care conservatorii erau cotați cu șanse foarte mici în sondajele de opinie.

El a sperat că diferența se va reduce, așa cum s-a întâmplat în mod tradițional în alegerile britanice, dar în schimb, atât partidul cât și el au avut o campanie dezastruoasă.

Pe 6 iunie, Sunak a plecat mai devreme acasă de la comemorările din Franța care marcau cea de-a 80-a aniversare a Debarcării din Normandia, ratând o ceremonie alături de președintele Statelor Unite, Joe Biden, și de președintele Franței, Emmanuel Macron. A urmat un scandal.

Pe final de campanie, mai mulți conservatori apropiați de Sunak au început să fie investigați de autoritatea de reglementare a jocurilor de noroc în legătură cu suspiciunile că au folosit informații privilegiate pentru a plasa pariuri pe data alegerilor, chiar înainte ca acestea să fie anunțate.

„Am meritat să pierdem. Partidul Conservator pare epuizat și în pană de idei”, a declarat pentru Reuters Ed Costello, președintele organizației Grassroots Conservatives, care reprezintă membrii de rând ai patidului.

„Dar nu este numai vina lui Rishi Sunak. Boris Johnson și Liz Truss sunt cei care au condus partidul la dezastru. Rishi Sunak este doar țapul ispășitor”, a spus acesta.

Problemele conservatorilor

Conservatorii s-au confruntat cu un șir nesfârșit de probleme și provocări de la preluarea puterii în 2010. Mai întâi au fost consecințele crizei financiare globale, care au dus la creșterea datoriei publice și i-au determinat pe conservatori să impună ani de austeritate pentru a echilibra bugetul.

Apoi, a venit momentul istoric în care partidul a condus Marea Britanie spre ieșirea din Uniunea Europeană, promițând o epocă de prosperitate după acest moment, una care nu s-a materializat însă.

Țara s-au confruntat apoi cu una dintre cele mai mortale epidemii de COVID-19 din Europa de Vest și, recent, a fost lovită de inflație, asemenea multor alte state europene, după începerea războiului Rusiei din Ucraina.

Indiferent de circumstanțe, mulți alegători îi acuză pe conservatori pentru numeroasele probleme cu care se confruntă Marea Britanie, de la criza sistemului de sănătate la serviciile feroviare nesigure, prețuri ridicate, criminalitate și afluxul de migranți care traversează Canalul Mânecii.

În plus, partidul a fost afectat de repetatele abateri etice ale miniștrilor, inclusiv petrecerile din birourile guvernamentale în timpul lockdown-ului COVID.

Scandalurile l-au alungat pe fostul prim-ministru Boris Johnson din funcție și, în cele din urmă, din Parlament, după ce s-a dovedit că a mințit parlamentarii.

Succesoarea sa, Liz Truss, a lovit în plin economia deja slăbită cu un pachet de reduceri drastice ale impozitelor, agravând criza costului vieții. Ea a rezistat doar 49 de zile în funcție.

Îngrijorările alegătorilor

Economia, migrația și starea nesatisfăcătoare a sistemului sanitar s-au aflat printre principalele preocupări ale britanicilor.

Marea Britanie s-a confruntat cu o inflație ridicată și o creștere economică lentă, astfel că majoritatea oamenilor simt acum că sunt mai săraci. Conservatorii au reușit să controleze inflația, care a încetinit la 2% până în luna mai, după ce a atins un vârf de 11,1% în octombrie 2022, însă creșterea rămâne lentă, ridicând semne de întrebare cu privire la politicile economice ale guvernului.

Mii de solicitanți de azil și migranți economici au traversat Canalul Mânecii în bărci gonflabile fragile în ultimii ani, stârnind critici din partea celor care au observat că guvernul a pierdut controlul asupra frontierelor Marii Britanii.

Controlul granițelor a fost unul dintre argumentele folosite de conservatorii care au susținut Brexit-ul.

Politica conservatorilor pentru oprirea ambarcațiunilor este un plan de deportare a unora dintre acești migranți în Rwanda. Criticii spun că planul încalcă dreptul internațional, este inuman și nu va face nimic pentru a opri oamenii care fug de război și foamete.

Serviciul național de sănătate al Marii Britanii, care oferă asistență medicală gratuită pentru toată lumea, este afectat de problema listelor lungi de așteptare pentru orice, de la îngrijirea dentară la tratamentul cancerului.

Ziarele sunt pline de povești despre pacienți grav bolnavi nevoiți să aștepte ore întregi pentru o ambulanță, apoi și mai mult pentru un pat de spital.

Mediul a fost și el o temă de campanie. Sunak a revenit asupra unei serii de angajamente în materie de mediu, amânând termenul limită pentru încetarea vânzării de autoturisme pe benzină și motorină și autorizând noi foraje petroliere în Marea Nordului.

Criticii spun că acestea sunt politicile greșite într-un moment în care lumea încearcă să combată schimbările climatice. Chestiunea se află și în centrul dezbaterii din restul Europei, tot mai mulți critici observând că costul acestei tranziții este pur și simplu prea mare și afectează economia.

Cine este noul premier, Keir Starmer

Puțin carismatic, dar hotărât: noul prim-ministru britanic Keir Starmer va trebui să mulțumească o țară însetată de schimbare, după ce a remaniat complet Partidul Laburist pentru a-l readuce la putere în Regatul Unit.

El s-a angajat să întoarcă și să reorienteze spre centru partidul slăbit de predecesorul său, Jeremy Corbyn, ale cărui idei se situau foarte mult la stânga.

Dar pentru mulți britanici, Keir Starmer rămâne o enigmă politică. Adversarii săi au subliniat schimbările sale frecvente de poziție și lipsa de claritate a programului său.

Deși se declară „socialist”, programul său de guvernare „pro-business” pledează pentru disciplină bugetară în perioade de constrângeri financiare. În același timp, acesta promite să repare serviciile publice.

„El crede că statul ar trebui să fie un facilitator și că ar trebui să existe ca o plasă de siguranță”, a declarat pentru AFP profesorul de științe politice Tim Bale, care vede în aceasta influența istoriei familiei sale.

Născut la 2 septembrie 1962, Keir Rodney Starmer a crescut la periferia Londrei cu un frate și două surori, un tată distant și o mamă care suferea de o boală articulară rară care a invalidat-o ani de zile.

„Tatăl meu a fost sculer și mama asistentă medicală”, a repetat el, într-o frază care a devenit un „gimmick” ironizat al campaniei sale.

„Știu cum este să te lupți să plătești facturile”, a mai spus el adesea, într-o perioadă în care țara suferea de o inflație de două cifre.

Egalitatea, drepturile omului, justiția socială

După ce a studiat dreptul la Leeds și apoi la Oxford, Keir Starmer a intrat într-o firmă specializată în drepturile omului, apărând sindicatele și activiștii de mediu împotriva McDonald’s și luptând împotriva pedepsei cu moartea în Caraibe.

În 2003, a ocupat primul său post oficial, ajutând la reconstrucția serviciului de poliție din Irlanda de Nord după conflicte, înainte de a deveni director al procuraturii pentru Anglia și Țara Galilor în 2008.

În 2015, a fost ales pentru prima dată în calitate de deputat pentru o circumscripție din partea central-nordică a Londrei.

În ciuda divergențelor sale cu Jeremy Corbyn, Keir Starmer a devenit purtătorul de cuvânt al partidului cu privire la Brexit. El însuși a votat pentru rămânerea în UE.

Avocatul Gavin Millar, un prieten care a lucrat cu el, l-a descris ca fiind „foarte minuțios, foarte muncitor”.

În Downing Street, „el va fi, de asemenea, foarte atașat de anumite valori fundamentale în care a crezut întotdeauna: egalitatea, drepturile omului, justiția socială, reducerea decalajului dintre bogați și săraci”, asigură el AFP.

Într-o țară divizată, partea cea mai grea rămâne pentru cel care a declarat că dorește să fie amintit ca „cineva care a condus un guvern laburist îndrăzneț și reformator”.

Citește și: Vasile Bănescu a renunțat la funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS