25.6 C
Craiova
luni, 26 august, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalAtacul asupra lui Trump ar putea remodela cursa prezidenţială. O Comisie a Camerei Reprezentanţilor o va audia pe directoarea Secret Service

Atacul asupra lui Trump ar putea remodela cursa prezidenţială. O Comisie a Camerei Reprezentanţilor o va audia pe directoarea Secret Service

Donald Trump a fost împuşcat în ureche în timpul unui miting de campanie, sâmbătă, după o eroare majoră de securitate, un atac ce va remodela probabil cursa prezidenţială din acest an şi va alimenta temerile de lungă durată că disputata competiţie electorală ar putea degenera în violenţă politică, scrie Reuters.

În momentele de după împuşcături, Donald Trump a fost înconjurat şi acoperit de agenţii săi de securitate. A ieşit rapid de pe scenă, cu faţa plină de sânge, dar a ridicat pumnul în aer, rostind repetat cuvântul „fight” (luptă). „Luptă! Luptă! Luptă!”, este auzit Trump în înregistrări. 

Într-o declaraţie făcută duminică dimineaţă, FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, drept „subiectul implicat” în ceea ce a numit o tentativă de asasinat. Acesta era un alegător înregistrat ca republican, conform registrelor electorale ale statului.

Atentatul ar putea influența cursa prezidențială

Împuşcăturile au avut loc cu mai puţin de patru luni înainte de alegerile din 5 noiembrie, când Trump are ocazia să-şi ia revanşa electorală asupra preşedintelui democrat Joe Biden, rivalul în faţa căruia a pierdut alegerile în 2020.

Majoritatea sondajelor de opinie, inclusiv cele realizate de Reuters/Ipsos, îi arată pe cei doi blocaţi într-o competiţie strânsă. Unii dintre aliaţii republicani ai lui Trump au spus că ei cred că atacul a fost motivat politic, deşi nu este clar de ce un alegător care s-a declarat republican ar vrea să îl omoare pe Donald Trump.

La câteva ore după atac, Comisia de monitorizare din Camera Reprezentanţilor a SUA, condusă de republicani, a convocat-o pe Kimberly Cheatle, directorul Secret Service al SUA, pentru a depune mărturie în cadrul unei audieri programate pentru 22 iulie. „Americanii cer răspunsuri cu privire la tentativa de asasinare a preşedintelui Trump”, a afirmat comisia într-o declaraţie pe reţelele sociale.

CITEȘTE ȘI: Cine este bărbatul care a încercat să îl ucidă pe Donald Trump

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS