Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a declarat vineri că a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi că i-a promis acestuia că, dacă revine la Casa Albă, va „pune capăt războiului” dintre Ucraina şi Rusia, relatează AFP.
„În calitate de viitor preşedinte al Statelor Unite, voi aduce pacea în lume şi voi pune capăt războiului care a costat atâtea vieţi”, a declarat candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie pe platforma sa Truth Social, reiterând o promisiune de campanie despre care nu a dat niciodată detalii.
Zelenski a confirmat și el convorbirea cu Trump, spunând că au convenit să poarte o discuție față în față despre demersurile unei „păci echitabile”.
„Am vorbit cu Donald Trump pentru a-l felicita pentru nominalizarea republicană și pentru a condamna tentativa șocantă de asasinat din Pennsylvania.
I-am urat putere și siguranță absolută în viitor.
Am remarcat sprijinul bipartizan și bicameral vital al americanilor pentru protejarea libertății și independenței națiunii noastre.
Ucraina va fi întotdeauna recunoscătoare Statelor Unite pentru ajutorul acordat în consolidarea capacității noastre de a rezista terorii rusești. Atacurile rusești asupra orașelor și satelor noastre continuă în fiecare zi.
Am convenit cu președintele Trump să discutăm în cadrul unei întâlniri personale ce pași pot asigura o pace echitabilă și cu adevărat durabilă”, a scris Volodimir Zelenski pe X (ex Twitter).
Ce crede Rusia despre promisiunea lui Donald Trump
Rusia a atenţionat joi că promisiunea fostului preşedinte Donald Trump de a pune rapid capăt războiului din Ucraina dacă ajunge din nou la Casa Albă trebuie privită cu realism, amintind că Trump a promis în precedentul său mandat că va face pace şi în Orientul Mijlociu, ceea ce nu s-a întâmplat, notează Reuters.
„Am văzut declarațiile. Trump a spus că va rezolva conflictul (din Ucraina n.r.) în 24 de ore, dar apoi (vicepreședintele său, JD) Vance a spus că, pentru Statele Unite, China este o problemă mai mare decât conflictul ruso-ucrainean”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
„Trebuie să separăm retorica anterioară alegerilor de declarațiile oficialilor guvernamentali învestiți cu puterile corespunzătoare. Dacă vorbim despre posibilitatea de a soluționa conflictul, atunci trebuie să fim realiști”, a continuat ea.
Zaharova a amintit în acest sens că, în președinția sa precedentă din perioada 2017-2021, Trump a făcut declarații ambițioase despre soluționarea conflictului din Orientul Mijlociu.
„S-au pregătit atunci mult timp pentru ‘acordul secolului’, dar nu s-a concretizat nimic, iar sub (actualul președinte democrat, Joe) Biden, lucrurile s-au înrăutățit. O tragedie istorică s-a întâmplat”, a susținut purtătorul de cuvânt, făcând referire la actualul război din Fâșia Gaza.
Zelenski spune că ar putea colabora cu Donald Trump
De partea sa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut săptămâna aceasta că nu se teme de o eventuală revenire la Casa Albă a republicanului Donald Trump.
„Cred că dacă Donald Trump devine președinte, vom lucra împreună. Nu mi-e teamă. Țin să vă spun că majoritatea Partidului Republican susține Ucraina şi poporul ucrainean”, a argumentat Zelenski.
Într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respinsă între timp de Ucraina și de aliații ei occidentali, Vladimir Putin a cerut, luna trecută, retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene anexate prin decret de Rusia – Doneţk, Lugansk, Zaporojie și Herson – și renunțarea, de către Ucraina, la aspirația de aderare la NATO.
Ucraina a transmis, la rândul său, că acceptă doar „formula de pace” propusă de președintele Zelenski. Aceasta cere în special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internațional şi crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război rusești.
Citește și: Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă s-a oprit accidental vineri seară