Armata Coreei de Nord a declarat că va întrerupe accesul rutier și feroviar către Coreea de Sud și va fortifica zonele de pe partea sa de graniță, a informat presa de stat.
Armata Populară Coreeană a declarat miercuri că va „taia complet drumurile și căile ferate” legate de Coreea de Sud și „va fortifica zonele relevante din partea noastră cu structuri de apărare puternice”, potrivit Agenției Centrale de Știri din Coreea (KCNA).
Coreea de Nord a acuzat ţara vecină că a trimis drone pentru a împrăștia pliante de propagandă deasupra capitalei Phenian. Totodată, a etichetat acţiunea ca o provocare politică și militară care ar putea duce la un conflict armat.
Autoritățile sud-coreene nu au confirmat incidentul, dar au lăsat să se înțeleagă că dronele ar putea fi trimise și de civili.
Luni dimineaţă, armata sud-coreeană a declarat că observă diverse activități în Coreea de Nord care păreau a fi pregătiri pentru demolarea drumurilor, cum ar fi instalarea de paravane.
„Au instalat ecrane pe drumuri și lucrează în spatele acelor paravane, pregătindu-se să arunce în aer drumurile”, a declarat Lee Sung Joon, purtătorul de cuvânt al șefilor de stat major din Coreea de Sud.
Tensiunile din Peninsula Coreeană sunt la cote maxime
Tensiunile din Peninsula Coreeană sunt la cel mai înalt punct din ultimii ani, Coreea de Nord continuând o serie de teste provocatoare cu rachete, iar Coreea de Sud și SUA extinzându-și exercițiile militare. Observatorii spun că Coreea de Nord ar putea efectua teste majore de arme înainte de alegerile prezidențiale din SUA de luna viitoare pentru a-și spori influența în viitoarea diplomație cu americanii.
În ianuarie, Kim Jong Un a ordonat revizuirea constituției Coreei de Nord pentru a elimina obiectivul unei unificări pașnice a Coreei, pentru a desemna în mod oficial Coreea de Sud drept „principal inamic invariabil” al țării și pentru a defini sfera teritorială suverană a Nordului.
Ordinul lui Kim i-a uimit pe mulți observatori din Coreea de Nord, deoarece a fost văzut ca o rupere de visele îndelung prețuite ale predecesorilor săi de a realiza în mod pașnic o Coreea unificată în condițiile Nordului. Experții spun că Kim probabil își propune să diminueze vocea Coreei de Sud în conflictul nuclear regional și să caute relații directe cu SUA. Ei spun că Kim speră probabil să diminueze influența culturală sud-coreeană și să-și întărească domnia acasă.
Citeşte şi: O tânără a murit după ce a căzut de pe un vas de croazieră