TikTok răspunde acuzațiilor despre conturile false care ar fi influențat alegerile prezidențiale în care Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în primul tur, afirmând că nu au găsit dovezi concludente.
Platforma subliniază ”măsurile luate pentru a asigura transparența și securitatea în procesul electoral din România”.
Un înalt oficial al autorității de reglementare a telecomunicațiilor din România a cerut miercuri suspendarea TikTok în așteptarea unei investigații privind potențialul rol al platformei în victoria șoc de extremă-dreaptă de duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale.
După ce a votat cu o singură cifră înainte de votul de duminică, politicianul independent de extremă-dreapta Călin Georgescu, de 62 de ani, a ajuns la o victorie care a stârnit semne de întrebare asupra modului în care o astfel de surpriză a fost posibilă în Uniunea Europeană și în statul membru NATO.
El o va înfrunta pe concurentă centristă Elena Lasconi într-un tur de scrutin pe 8 decembrie, potrivit Reuters.
Georgescu a câștigat multe voturi de la alegătorii tineri și de la românii care locuiesc în străinătate, iar campania sa s-a bazat în mare măsură pe platforma de distribuire a videoclipurilor.
„Cred ca platforma TikTok să fie suspendată în România începând cu 28 noiembrie, până când instituțiile statului vor finaliza o anchetă privind manipularea procesului electoral”, a declarat Pavel Popescu, adjunct al autorităților de reglementare a telecomunicațiilor, citat de site-ul de știri profit.ro.
Majoritatea candidaților au interacționat activ cu românii
Vă prezentăm mai jos reacția platformei de socializare TikTok:
”În urma alegerilor recente din România, aș dori să reafirm angajamentul neclintit al TikTok de a oferi un spațiu digital sigur, transparent și de încredere pentru cei 8 milioane de români de pe platforma noastră. Pe TikTok, oamenii se adună pentru a învăța, descoperi și a se conecta, iar protejarea confidențialității, securității și siguranței lor reprezintă prioritatea noastră principală.
O serie de rapoarte înșelătoare și false au ridicat întrebări despre rolul TikTok în cadrul acestui recent proces electoral, distorsionând măsurile cuprinzătoare pe care le-am implementat pentru a sprijini procesul electoral din România.
În mod remarcabil, majoritatea candidaților au interacționat activ cu românii pe diverse platforme digitale, nu doar pe TikTok. Vă asigur că TikTok a luat măsuri exhaustive pentru a asigura integritatea platformei înainte, în timpul și după alegeri“.
Nu există influență secretă
Tik Tok a transmis și datele concrete înregistrate pe platformă din septembrie până în noiembrie.
„Oferim următoarele date din perioada septembrie-noiembrie a acestui an:
- Am eliminat peste 66.000 de conturi false, 7 milioane de like-uri false și 10 milioane de urmăritori falși.
- De asemenea, am prevenit 40 milioane de like-uri false și am blocat mai mult de 216.000 de conturi de spam care ar fi fost create.
- Până în prezent, nu am găsit dovezi ale unei Operațiuni de Influență Secretă pe platforma noastră în ultimele săptămâni, legate de alegerile prezidențiale în curs din România, nici dovezi de influență străină.
- În raportul nostru lunar privind Operațiunile de Influență Secretă din septembrie, am dezvăluit că am destructurat o rețea care viza publicul român, deși aceasta era separată de campania lui Georgescu și nu a jucat niciun rol în promovarea acesteia.
- Deși unii au susținut că există 5.000 de conturi false legate de interferența în alegeri, investigațiile noastre nu au găsit dovezi pentru a susține acest lucru.
Totuși, rămânem complet disponibili pentru a colabora cu autoritățile române pentru a investiga și a rezolva orice preocupări”.
Citește și: (VIDEO) Vâlcea: Tânăr rănit într-un accident pe DN 64, în Vlădești