11.2 C
Craiova
luni, 3 februarie, 2025
Știri de ultima orăPoliticaNationalVIDEO: Iohannis, întrebat despre o eventuală demisie. „Funcționăm după Constituție și când am fost ales 6 milioane de oameni și-au dat votul ca să fac lucrurile ca la carte. Nu văd utilitatea discuțiilor”

VIDEO: Iohannis, întrebat despre o eventuală demisie. „Funcționăm după Constituție și când am fost ales 6 milioane de oameni și-au dat votul ca să fac lucrurile ca la carte. Nu văd utilitatea discuțiilor”

Klaus Iohannis nu vede utilitatea discuțiilor despre demisia sa și spune că „în Constituție scrie clar” că trebuie să rămână în funcție până la instalarea unui nou președinte. Despre explicațiile cerute în spațiul public pentru anularea alegerilor prezidențiale, președintele a spus că acestea se regăsec în motivarea deciziei Curții Constituționale, iar „acum este mult mai important să ne pregătim mult mai bine pentru alegerile care vor avea loc în mai”.

Declaraţiile lui Klaus Iohannis încep la minutul 1

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

  • Vom discuta despre capabilități de apărare și parteneriatele UE în domeniul securității și apărării.
  • Ceea ce ne propunem astăzi este să contribuim la fundamentarea deciziilor importante pe care trebuie să le luăm în acest an.
  • Europa trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare. Acest obiectiv nu poate fi realizat fără o finanțare adecvată.
  • Avem nevoie de investiții substanțiale pentru demersuri costisitoare precum refacerea stocurilor de armament, adaptarea pregătirilor pentru apărarea față de un spectru larg de amenințări.
  • Trebuie să fie aprofundată cooperarea dintre statele membre, numai așa avem o complementaritatea adecvată.
  • România, ca aliat cheie a regiunii complicate la Marea Neagră, înțelege în profunzime această necesitate.
  • Un parteneriat transatlantic este necesar pentru stabilitatea europeană. Ce se întâmplă pe cele două maluri ale Atlanticului rămâne profund interconectat și interdepedent.

Întrebare: Există voci din mediul politic și din partea societății care vă cer demisia. Ce le răspundeți?

  • Este o temă vehiculată din motive populiste și electoraliste. Funcționăm după Constituție. Atunci când am fost ales, peste 6 milioane de români mi-au dat votul ca să fac lucrurile ca la carte. Cartea este Constituția. În Constituție scrie că trebuie să stau până predau mandatul președintelui nou ales.
  • Acum trebuie să ne pregătim pentru noi alegeri. România trebuie să aleagă un nou președinte. Nu văd, sincer, o utilitate în discuții prelungite despre dacă trebuia să stau sau nu. Candidații și cei interesați de România să poftească în față să spună ce vor să facă pentru România, cum vor ei să ducă mai departe România și la ce trebuie să se aștepte românii de la ei.

„Aud voci în public că trebuie să vină cineva să explice anularea alegerilor. Ce s-a întâmplat scrie foarte clar în motivația CCR. Acum e mult mai important să ne pregătim pentru alegerile din mai”

Întrebare: Comisia de la Veneția a publicat raportul privind anularea alegerilor. Spune că o astfel de măsură trebuie luată în condiții excepționate și nu doar în baza unor informații clasificate. Credeți că au fost destule informații pentru a fi anulate aceste alegeri?

  • Este foarte important să vedem cum s-a ajuns aici. S-a ajuns aici pentru că în Constituție, CCR validează sau invalidează alegerile prezidențiale. Pe de o parte aud voci în public cum că trebuie să vină cineva să explice ce s-a întâmplat. Ce s-a întâmplat scrie foarte clar în motivația publicată de CCR.
  • Acolo putem citi de ce a luat Curtea această decizie.
  • Comisia de la Veneția a analizat aceste chestiuni și a venit un document care face în esență câteva propuneri despre cum ar trebui tratate chestiunile dacă, personal sper să nu se repete situațiua, cumva se ajunge într-o situație similară.
  • Este rolul Parlamentului să preia documentul și să vadă unde sunt oportune anumite modificări legislative.

Întrebare: Ce mesaj le transmiteți românilor care se simt nemulțumiți?

  • Eu cred că foarte multă lume se simte enervată că aceste alegeri nu au dat un rezultat. Cu toții ne așteptam să avem alegeri care produc un rezultat, să avem un nou președinte, eu să îi predau mandatul. Din păcate, nu a fost așa. Cred că acum este mult mai important să ne pregătim mult mai bine pentru alegerile care vor avea loc în mai.

Întrebare: Ați avut discuții cu autoritățile din Olanda privind furtul tezaurului?

  • Acest furt este o tragedie pentru noi. Am fost imediat în contact cu premierul olandez care m-a asigurat că va face tot ce e posibil pentru a stabili ce s-a îmtâmplat și pentru a recupera aceste piese.
  • Trebuie să vedem cum s-a ajuns în această situație. Dacă la noi a fost respectată toată legislația, dacă partea olandeză și-a făcut treaba.
  • Nu este doar o tragedie, este un scandal!

Ce spune despre șansele lui Crin Antonescu

Întrebare: Crin Antonescu este candidatul susținut de partidele pro-europene. Care credeți că sunt șansele lui împotriva unor candidați suveraniști?

  • Fiecare candidat are șansele lui, dar trebuie să le folosească. Sper că această campanie să ducă la o alegere care dă României un președinte care menține linia europeană și care duce România mai departe spre dezvoltare.

Întrebare: Cum ar putea guvernul redresa situația financiară a României?

  • Trebuie să vedem imaginea mai mare. România a avut creștere economice semnificate în ultimii ani. Ele se văd. Veniturile medii în România au crescut. Asta nu înseamnă că am eliminat sărăcia. Dar sunt și semne pozitive. Economia românească este una în creștere, dar în anul electoral care a trecut cheltuielile au fost mai mari decât au fost prevăzute când s-a făcut bugetul. Acum trebuie luate niște măsuri care vin să corecteze, dar fără să inhibe. O virarea spre austeritate inhibă dezvoltarea economică.
  • Proiectului bugetului este unul rezonabil și cred că putem merge mai departe bine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS