De când vicepreşedintele american JD Vance a atacat România în februarie pentru anularea alegerilor prezidenţiale, oficialii de la Bucureşti au încercat să recâştige Casa Albă de partea lor, notează Bloomberg.
Consilierii premierului Marcel Ciolacu au organizat o campanie discretă pentru a-l convinge pe Donald Trump şi echipa sa că acest candidat de extremă dreapta, a cărui candidatură a fost împiedicată de instanţe, nu este aliatul pe care îl credeau, potrivit unor persoane familiarizate cu acest caz.
La trei săptămâni după ce lui Călin Georgescu i s-a interzis să candideze în cursa reprogramată din mai, aceştia sunt precauţi şi optimişti că demersul ar fi putut avea succes, au declarat aceste persoane, vorbind sub rezerva anonimatului.
Recâştigarea încrederii unuia dintre aliaţii săi cheie este crucială pentru România – un membru NATO cu cea mai lungă graniţă terestră din Europa cu Ucraina. Bucureştiul se bazează pe Washington pentru securitate, cu mii de trupe americane staţionate la o bază militară la Marea Neagră şi miliarde de dolari alocate contractelor de apărare americane pentru avioane de luptă F-35 şi sisteme antirachetă.
Dragoș Sprînceană, scos la înaintare
Pentru a repara relaţia, oficialii români au încercat să deschidă mai multe canale de comunicare cu o administraţie care a devenit în mod notoriu dificil de contactat pentru mulţi aliaţi, au spus oamenii. Ciolacu a apelat chiar la ajutorul unui antreprenor controversat, Dragoş Sprînceană, care spune că este singurul membru român din clubul de la Mar-a-Lago al preşedintelui Donald Trump.
„A durat ceva timp până când anumiţi politicieni şi-au dat seama cum trebuiau abordaţi politicienii americani”, a declarat Sprînceană, în vârstă de 46 de ani, într-un interviu telefonic din locuinţa sa din Palm Beach, Florida. „Lipsa canalelor de comunicare a fost problema majoră care a pus România în această situaţie.”
Invitat la dineul de la Mar-a-Lago şi donator al Partidului Republican, Sprînceană a fost rugat să ajute la prezentarea argumentelor în favoarea României celor mai apropiaţi de Trump şi să intermedieze întâlniri cu oficiali guvernamentali de la Bucureşti.
Situaţia din interiorul administraţiei americane rămâne în continuare imprevizibilă. În timp ce nici Trump, nici vicepreşedintele său nu au făcut niciun comentariu cu privire la alegerile din România în ultimele săptămâni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Brian Hughes, a declarat că Casa Albă „continuă să analizeze situaţia” şi rămâne „profund tulburată” de evenimentele care au determinat instanţa supremă să anuleze rezultatul primului tur al votului prezidenţial din noiembrie, în urma unei victorii şocante a teoreticianului conspiraţiei Georgescu.
Citește continuarea analizei pe News.ro.