Secretarul apărării din SUA, Pete Hegseth, a împărtăşit informaţii detaliate cu privire la viitoarele lovituri americane din Yemen, la 15 martie, într-un grup privat de discuţie pe Signal la care au participat soţia, fratele şi avocatul său personal, scrie The New York Times (NYT), care citează patru surse ce cunosc această situaţie.
Informaţiile împărtăşite de Pete Hegseth pe chat-ul Signal se refereau la orele de zbor pentru avioanele F/A-18 Hornet care îi ţintesc pe rebelii houthi din Yemen. În esenţă, erau aceleaşi planuri de atac pe care le împărtăşise şi pe un chat Signal separat, în aceeaşi zi, şi care l-a inclus din greşeală pe redactorul-şef de la publicaţia The Atlantic.
Soţia lui Hegseth, Jennifer, fostă producătoare la Fox News, nu este angajată a Departamentului Apărării, dar a călătorit cu acesta peste hotare şi au existat critici pentru că şi-a însoţit soţul la întâlniri sensibile cu lideri străini.
Fratele lui Hegseth, Phil, şi Tim Parlatore, care continuă să fie avocatul său personal, au amândoi slujbe la Pentagon, dar nu este clar de ce ei ar trebui să ştie despre lovituri militare îndreptate împotriva mişcării Houthi din Yemen.
Grupul de chat, creat de Pete Hegseth înainte să devină secretar al apărării
Existenţa – despre care nu s-a ştiut anterior – a unui al doilea chat pe Signal în care şeful Pentagonului a împărtăşit informaţii militare extrem de sensibile este cea mai recentă dintr-o serie de evenimente care au pus sub semnul întrebării managementul şi judecata sa într-unul dintre cele mai sensibile posturi ale administraţiei, notează NYT.
Spre deosebire de chat-ul în care jurnalistul de la The Atlantic a fost inclus din greşeală, acest al doilea grup de chat a fost creat chiar de către Pete Hegseth. Grupul o includea pe soţia sa şi pe alte circa 12 persoane din cercul său personal şi profesional, şi a fost creat în ianuarie, înainte de confirmarea sa ca secretar al apărării, fiind denumit „Defense | Team Huddle” (Apărare | Echipa Huddle).
Hegseth şi-a folosit telefonul privat, şi nu pe cel al guvernului, pentru a accesa chat-ul Signal.
Faptul că, după confirmarea lui Hegseth, soţia, fratele şi avocatul său personal au continuat să fie menţinuţi în acest grup de chat – niciunul dintre aceştia neavând vreun motiv aparent de a fi informaţi cu privire la detaliile operaţionale ale unei operaţiuni militare în timp ce aceasta era în curs de desfăşurare – va ridica cu siguranţă şi alte întrebări cu privire la respectarea de către şeful Pentagonului a protocoalelor de securitate, comentează The New York Times.
Grupul de chat dezvăluit de The Atlantic în martie fusese creat de Mike Waltz, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Trump, pentru ca cei mai înalţi oficiali din domeniul securităţii naţionale din cadrul executivului, precum vicepreşedintele, directorul serviciilor naţionale de informaţii şi Hegseth, să se poată coordona între ei şi cu adjuncţii lor înainte de atacurile SUA.
Waltz şi-a asumat responsabilitatea pentru adăugarea din greşeală a lui Jeffrey Goldberg, editorul publicaţiei The Atlantic, în grupul de chat. El îl denumise „grup restrâns Houthi PC”, iniţialele PC referindu-se la prezenţa membrilor „Comitetului Principalilor” din administraţie, care se reunesc pentru a discuta cele mai sensibile şi importante probleme de securitate naţională.
Hegseth a creat grupul de pe Signal separat, iniţial ca un forum pentru discutarea informaţiilor administrative de rutină sau de planificare, au declarat două dintre persoanele familiarizate cu chat-ul. Acestea au declarat că Hegseth nu folosea de obicei chat-ul pentru a discuta despre operaţiuni militare sensibile şi că nu includea alţi oficiali la nivel de cabinet.
Cine era în grupul de chat al lui Hegseth
Hegseth a împărtăşit informaţii despre atacurile din Yemen în chat-ul „Defense | Team Huddle” aproximativ în acelaşi timp în care a prezentat aceleaşi detalii în celălalt grup de chat de pe Signal, care includea înalţi oficiali americani şi pe jurnalistul de la The Atlantic, au declarat sursele NYT.
Loviturile din Yemen, menite să pedepsească luptătorii Houthi pentru că au atacat nave de marfă internaţionale care treceau prin Marea Roşie, au fost printre primele lovituri militare importante din mandatul lui Hegseth.
După ce The Atlantic a dezvăluit că Hegseth a folosit grupul Signal al lui Waltz pentru a comunica detalii despre lovituri în timp ce acestea erau lansate, administraţia Trump a declarat că nu au fost împărtăşite „planuri de război” sau informaţii clasificate, o afirmaţie care a fost privită cu un scepticism enorm de către experţii în securitate naţională.
În cazul grupului Signal al lui Hegseth, un oficial american a refuzat să comenteze dacă şeful Pentagonului a împărtăşit informaţii detaliate privind ţintele, dar a susţinut că nu a existat nicio încălcare a securităţii naţionale.
Chat-ul „Defense/Team Huddle” a inclus până de curând aproximativ o duzină de consilieri de top ai lui Hegseth, între care Joe Kasper, şeful de cabinet al lui Hegseth, şi Sean Parnell, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Au fost de asemenea în grupul respectiv doi consilieri superiori ai lui Hegseth – Dan Caldwell şi Darin Selnick – care de curând au fost acuzaţi de scurgere de informaţii neautorizate şi au fost daţi afară. Caldwell şi Selnick se numără printre cei trei foşti înalţi funcţionari ai Pentagonului care şi-au proclamat nevinovăţia într-o declaraţie publică, sâmbătă, ca răspuns la ancheta privind scurgerea de informaţii care a dus la concedierea lor.