2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaUltima zi a Marii Britanii în Uniunea Europeană

Ultima zi a Marii Britanii în Uniunea Europeană

Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană în data de 31 ianuarie 2020, după aproape patru ani de incertitudine politică, negocieri intense cu oficialii europeni și trei prim-miniștri.

Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României). Va urma o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

Irlanda de Nord va continua să aibă statut special şi după perioada de tranziţie, rămânând în uniunea vamală UE până când va fi stabilit un alt statut, prin negocierile referitoare la relaţiile post-Brexit, potrivit www.itv.com.

„Când am venit aici acum 17 ani și am spus că vreau să conduc o campanie pentru a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană, ați râs de mine. Acum trebuie să spun, nu mai râdeți, așa-i?”, a declarat Nigel Farage, liderul partidului Brexit.

Ideea unui nou referendum privind apartenența la Uniunea Europeană a fost readusă din nou în plan politic în anul 2013, când David Cameron a promis că va chema cetățenii la vot dacă Partidul Conservator va câștiga alegerile programate doi ani mai târziu, conform BBC.

Referendumul a fost confirmat public în 2015, când Partidul Conservator a câștigat alegerile din Marea Britanie. David Cameron, numit prim-ministru, a anunțat că va organiza un referendum și că va milita pentru ca țara sa să rămână în organizația europeană.
Premierul britanic Boris Johnson speră să obţină până la sfârşitul acestui an un acord comercial care să reglementeze relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit.

Relaţiile post- Brexit

Un reprezentant al Comisiei Europene a semnalat că Uniunea Europeană probabil nu va avea timp să finalizeze până la sfârşitul anului negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit. Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că negocierile vor putea începe abia în martie, astfel că nu se pot finaliza până la expirarea perioadei de tranziţie post-Brexit, valabilă până pe 31 decembrie 2020.

Cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru procedura de statut de rezident, care le permită să rămână în țară după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană. Procedura este deschisă celor care locuiesc în Marea Britanie de cel puțin cinci ani.

Cei care nu locuiesc de atâția ani în Marea Britanie pot aplica pentru statutul provizoriu de rezident, care le permite să locuiască și să lucreze în țară pe o perioadă de până la cinci ani. Pentru a fi eligibil, cetățenii trebuie să ajungă în Marea Britanie până la sfârșitul perioadei de tranziție, care se va încheie în decembrie 2020. Începând din 2021, românii care vin în Marea Britanie ar putea avea nevoie de vize și permis de muncă.

Uniunea Europeană nu va semna niciun acord comercial post-Brexit

Michel Barnier, negociatorul-şef european pe tema Brexit, a avertizat că există riscul unei întreruperi brutale a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. „Prima etapă este finalizată şi trebuie să reconstruim totul. La sfârşitul acestui an, dacă nu vom avea un nou acord, nu va mai fi o situaţie de rutină, nu vor mai fi reglementări. Trebuie să conştientizăm că există riscul de a ajunge la marginea prăpastiei, mai ales în privinţa relaţiilor comerciale”, a avertizat Michel Barnier, potrivit cotidianului Le Figaro.

Uniunea Europeană nu va permite Marii Britanii să beneficieze de avantajele pieţei unice europene după Brexit dacă Londra nu va respecta standardele comunitare, a avertizat recent David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. Uniunea Europeană nu va semna niciun acord comercial post-Brexit „prin care Marea Britanie să aibă acces la piaţa unică europeană, dacă nu va respecta înaltele standarde sociale, ecologice şi drepturile în domeniul muncii”, a declarat David Sassoli.

În afară de problemele comerciale, Marea Britanie riscă să se confrunte cu o criză internă, în condiţiile în care politicieni din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor pledează pentru independenţă, pe fondul nemulţumirii faţă de ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

A început numărătoarea inversă

Ziua Brexit – pe 31 ianuarie – este în sfârșit aici, după ce a fost mutată de-a lungul calendarului. Britanicii care şi-au dorit acest lucru spun că vor sărbători această zi.
De la a merge dezbrăcat la un festin britanic, la „sărbători ca și cum nu există mâine”, iată câteva dintre modalitățile unice pe care oamenii le marchează în toată Marea Britanie.
Louise Emery, proprietara pubului Doncaster, „The Three Horse Shoes”, urmează să găzduiască cea mai mare petrecere. Ea spune că nu va fi cu pizza – mult prea europeană – ci că va înființa o stație sandwich „do-it-yourself” (să-ţi faci singur).

Louise Emery, proprietara pubului Doncaster

Săptămâna trecută ea a organizat un sondaj pentru a afla dacă clienţii își doresc cârnați de cârnați sau de „fish fingers” (degete de peşte), așa cum primesc în statutul nou detașat al națiunii.
Emery, care a cumpărat pub-ul în 2009, a declarat pentru ITV News: „În prezent, degetele de pește câștigă”.
Aproape 70% dintre persoanele din circumscripția sa din Doncaster au votat să părăsească UE în referendumul din 2016.
Emery nu-i va împiedica pe cei care-şi doreau să rămână în UE să se alăture distracției. „Bineînțeles că sunt bineveniți, dar mă îndoiesc că vor participa. Nu cunosc personal niciun alegător care şi-a dorit să rămână în UE. Am cumpărat steagurile, confetii și baloane și odată ce a sunat clopotul la ora 23.00, vom ridica un pahar și vom începe să cântăm. Îmi iubesc țara și aștept cu nerăbdare să fie din nou grozavă.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS