Două membre ale partidului Verzilor din Germania au scris istorie, devenind primele femei transgender care intră în parlament, în urma alegerilor legislative de duminică, relatează www.tagesspiegel.de.
Tessa Ganserer şi Nyke Slawik au candidat pentru partidul Verzilor, care a ieşit pe poziţia a treia în alegeri. Formaţiunea şi-a crescut cota de voturi la 14,8%, comparativ cu 8,9% în 2017, şi ar urma să joace un rol central în formarea unei coaliţii de guvernare din trei partide.
„Este o victorie istorică pentru Verzi, dar şi pentru mişcarea de emancipare trans şi pentru întreaga comunitate queer”, a declarat Tessa Ganserer, 44 de ani, pentru Reuters, adăugând că rezultatele sunt simbolul unei societăţi deschise şi tolerante.
Pentru Tessa Ganserer, care a fost aleasă în parlamentul regional din Bavaria în 2013, în capul listei de priorităţi se află o procedură mai uşoară pentru ratificarea unei schimbări de sex pe documentele de identitate.
Tessa Ganserer, care are doi fii, vrea de asemenea schimbări legislative pentru a le permite mamelor lesbiene să adopte copii.
Plan de acţiune la nivel naţional împotriva homofobiei şi transfobiei
Nyke Slawik, de 27 de ani, a spus că rezultatele sunt incredibile. Ea şi-a asigurat un loc în parlament prin intermediul listei de candidaţi a Verzilor din landul Renania de Nord – Westfalia.
„E o nebunie! Încă nu-mi vine să cred. Însă prin acest rezultat istoric al alegerilor, cu siguranţă voi fi membră a viitorului Bundestag”, a scris ea pe Instagram.
Nyke Slawik a cerut un plan de acţiune la nivel naţional împotriva homofobiei şi transfobiei, o lege a autodeterminării sexuale şi îmbunătăţiri la legislaţia federală împotriva discriminării.
Homosexualitatea a fost dezincriminată în Germania în 1969, iar căsătoriile între persoane de acelaşi sex au fost legalizate în 2017.
Însă infracţiunile bazate pe ură împotriva persoanelor LGBT+ s-au înmulţit anul trecut cu 36%, conform datelor poliţiei, care scot în evidenţă un trend ascendent al homofobiei în unele părţi din societatea germană.