Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și arată că atacul Rusiei împotriva Ucrainei amenință și țările NATO.
”Vreau să transmit aprecierea României pentru efortul susținut al Comisiei Europene în ceea ce privește efortul în vederea menținerea unității la nivel, atât în ceea ce privește impunerea sancțiunilor
Ne aflăm într-o situație fără precedent, generată de agresiunea neprovocată, ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei. Amenințarea nu este doar la adresa Ucrainei ci și împotriva alianței nord-atlantice.
Vreau să îi mulțumesc președintei Ursula von der Leyen pentru eforturile depuse în vederea organizării unui hub în România pentru transmiterea ajutoarelor umanitare către Ucraina. Vom depune toate efoturile pentru ca acest hub să fie disponibil cât mai rapid posibil”, a spus Klaus Iohannis.
Sprijin Republicii Moldova
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va acorda sprijin Republicii Moldova, în contextul crizei din Ucraina.
„Vom acorda sprijin Republicii Moldova, care se confruntă cu un număr crescut de refugiați, dar și cu alte dificultăți economice sau în domeniul energetic. România va continua să lucreze îndeaproape cu Comisia Europeană. Unitatea, coordonarea rapidă pentru a ajuta Ucraina sunt principalele noastre atuu-uri în aceste momente atât de grele pe care le trăim cu toții”, a spus Klaus Iohannis.
Soluția la gazul rusesc e energia alternativă
Președintele României susține, în contextul războiului din Ucraina, că dependența de gazul rusesc la nivel european trebuie terminată. Klaus Iohannis consideră că soluția la gazul rusesc e energia alternativă și energia nucleară.
„Am fost informat de doamna Ursula von der Leyen despre securitatea energiei la nivel european. E un obiectiv pentru noi toți. (…) Aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu doamana președinte. E nevoie de o abordare pe termen scurt, pe termen mediu pentru a nu exploda prețurile și a fi sufocată piața europeană, iar mai apoi românească. Da, avem nevoie de o abordare pe termen lung: e clar că dependența de gazul rusesc trebuie terminată! Să insistăm pe surse energetice alternative. Pentru România este clar: trebuie să trecem la investițiile regenerabile și sectorul nuclear civil”, a spus Iohannis.
Președintele român a mai menționat că țara noastră urmează să acceseze fonduri europene pentru a gestiona mai bine criza refugiaților.
„România o să acorde sprijin oricărui refugiat. Luăm fonduri europene pentru a gestiona bine criza. De asemenea, ne vom coordona și cu alte state europene și organizații internaționale”, a conchis Iohannis.