Alte trei nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene și se îndreaptă spre Turcia pentru inspecție, a anunțat, vineri, ministerul turc al Apărării.
Cele trei nave sunt încărcate cu un total de 58.000 de tone de porumb, potrivit global.chinadaily.com.cn.
a declarat joi seară că trei noi nave care transportă cereale vor părăsi Ucraina vineri.
„Plecarea celor trei nave este planificată datorită muncii intensive a Centrului de coordonare comun (JCC)”, a afirmat ministrul, fără a preciza porturile de plecare ale navelor.
O primă încărcătură de cereale exportate de Ucraina de la începutul invaziei ruseşti pe 24 februarie a părăsit portul Odesa luni.
După o inspecţie efectuată de experţi turci, ruşi şi ucraineni în largul portului Istanbul miercuri, nava şi-a reluat drumul către destinaţia sa finală, Liban.
Această inspecţie a marcat încheierea „fazei test” a operaţiunilor de aplicare a acordului internaţional semnat în iulie la Istanbul în vederea soluţionării crizei alimentare mondiale, a subliniat miercuri secretariatul JCC.
Stabilit la Istanbul, acest centru supervizează exporturile de cereale ucrainene şi veghează la stricta aplicare a acordului semnat la 22 iulie între Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU.
Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de grâu la nivel mondial
Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a părăsit Odesa luni devreme cu 26.527 de tone de porumb și a plecat spre Liban după ce inspecția a fost finalizată miercuri.
JCC a fost inaugurat la Istanbul săptămâna trecută. Are un total de 20 de reprezentanți din Ucraina, Rusia, Națiunile Unite și Turcia pentru a monitoriza implementarea procesului de transport de cereale.
Pe 22 iulie, Rusia și Ucraina au semnat un acord cu Turcia și Națiunile Unite pentru a permite exporturile de alimente și îngrășăminte din porturile ucrainene din Marea Neagră, și anume Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi.
Acordul urmărește să permită trecerea în siguranță a navelor care transportă cereale pe piețele mondiale, pe fondul preocupărilor legate de penuria de alimente din cauza crizei prelungite din Ucraina. Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de grâu la nivel mondial.