0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaPolonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat un gazoduct strategic

Polonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat un gazoduct strategic

Polonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat un gazoduct strategic a doua zi după exploziile de la Nord Stream 1 și 2. Acest gazoduct strategic le va permite polonezilor și europenilor să-și asigure securitatea energetică și să scape de dependența de gazele rusești.

Statele nordice și Germania investighează scurgerile majore de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2, din Marea Baltică.

Dacă la început se vorbea despre trei spărturi în cele două conducte, noi verificări arată că ar putea fi vorba despre patru, de mari dimensiuni.

Dacă suspiciunile inițiale planau asupra Rusiei, prinde contur și ipoteza că în spatele exploziilor ar fi americanii. Statele Unite au negat vehement că ar fi implicate. La fel și Rusia.

Între timp, țările nordice tratează incidentul ca pe un potențial atac la securitatea din regiune.

Se tot scurg gaze din conducta Nord Stream 1

În largul insulei daneze Born-holm, se tot scurg gaze din conducta Nord Stream 1, de la începutul săptămânii. Ar putea dura şi două săptămâni până când conductă va pierde tot gazul rezidual, spun experţii. Abia apoi poate începe ancheta. Pentru moment, Danemarca, Norvegia şi Suedia au intrat în alertă și se tem de noi operațiuni de sabotaj, care ar pune în pericol securitatea regională.

Morten Bødskov, ministrul Apărării Danemarca: ”Asta încercăm să ne lămurim acum. Nu e nicio îndoială că ceea ce s-a întâmplat e foarte grav. Nu e o coincidență, e ceva plănuit. De această cauză, printre altele, am avut discuții cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, pentru că e o situație serioasă”.

Și Norvegia, țara europeană cu cele mai mari rezerve de gaze și petrol, s-a mobilizat.

Jonas Gahr Støre, prim-ministul Norvegia: ”Suntem preocupați să asigurăm securitatea propriilor noastre instalații de gaze și petrol și am sporit nivelul de precauție în ceea ce le privește”.

Ivar Strommen, ofițer în Marina Regală norvegiană: ”Europa au putea înlocui gazul rusesc, dar dacă am avea probleme și cu livrarea gazului norvegian, atunci economia europeană s-ar prăbuși. Ar fi o iarnă întunecată și rece”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS