O rețea de spionaj în favoarea Rusiei a fost destructurată în Republica Moldova. Rețeaua a fost racolată și formată, timp de doi ani, de doi agenți ruși. Aceștia au fost acuzați de trădare și spionaj.
O reţea de agentură a FSB a fost destructurată de Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova şi Procuratură. Patru persoane, doi cetăţeni ai Republcii Moldova şi doi ai Federaţiei Ruse, sunt anchetate într-un dosar de trădare de patrie şi spionaj. Potrivit directorului SIS, Alexandru Musteaţă, rețeaua de agentură rusă acţiona la comanda FSB pentru a influența procesele social-politice din Republica Moldova în interesul Rusiei. Cauza penală a fost trimisă în judecată.
Începând cu anul 2020, cetățenii ruși, Iurie G. și Vadim I., au construit o rețea de agentură pe teritoriul Republicii Moldova. Ei identificau şi recrutau cetățeni ai Republicii Moldova care acţionau în interesul Federaţiei Ruse.
Finanțarea se făcea prin criptovalută
Agentura Moscovei a colectat informații despre intențiile legislative, dar şi date compromițătoare despre politicienii de la Chişinău. Odată cu invazia rusă în Ucraina, membrii reţelei au început să recruteze cetățeni, cu scopul de a provoca acțiuni violente. Finanțarea se făcea prin criptovalută, dar şi prin sistemul Havala, cu implicarea unor case de schimb valutar de la Chişinău. Ofiţerii de urmărire penală au descoperit că doar în 2021, gruparea a primit din Rusia jumătate de milion de dolari.
„Unii dintre agenţii recrutaţi de către Iurie G. şi Vadim I. aveau sarcina de a identifica şi asigura astfel de canale financiare. Agentul respectiv a fost recrutat în bază de cointeresare materială începând din 2021. La etapa actuală, persoana se află în arest și este acuzat de trădare de patrie, fiind pasibil de pedeapsă penală cu închisoare de la 12 la 20 de ani. Urmărirea penală continuă. Sub învinuire se află trei persoane – cetățenii Rusiei Iurie G. și Vadim I. și un moldovean“, a spus Musteață.
Şeful SIS îndeamnă cetățenii Republicii Moldova care au fost abordați direct sau indirect de un serviciu de spionaj străin să se adreseze autorităților. Potrivit legii, cei care declară de bunăvoie legăturile cu un serviciu străin nu sunt traşi la răspundre penală.
Citește și: Tânărul care a incendiat o staţie peco, condamnat cu executare