Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Strasbourg, că una dintre temele de discuție cu președinta Parlamentului European Roberta Metsola a fost aderarea României la Spațiul Schengen. El i-a mulțumit pe această cale pentru sprijinul constant și ferm.
„Întotdeauna avem discuții foarte bune și evident i-am mulțumit pentru sprijinul constant și ferm pentru obiectivul nostru, al românilor, de a intra în Spațiul Schengen. Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre cât mai curând, va întări considerabil UE și securitatea UE. Va înlesni coeziunea și cooperarea dintre noi”, a spus Iohannis.
O altă temă de discuție a vizat alegerile europarlamentare. „Ne pregătim pentru decizii pe termen lung pentru viitorul nostru ca UE, inclusiv adoptarea noii agende strategici. Vorbim de extinderea UE, despre gestionarea migrației, stimularea competitivității sau întărirea pieței interne. Pe scurt, demersuri care să ne consolideze UE intern și extern și foarte important, după părerea mea, să consolideze rolul global al UE. Am apreciat foarte mult eforturile doamnei președinte de reformare a Parlamentului European prin măsuri ferme, clare, curajoase, de creștere a transparenței, a responsabilității și a integrității”, a mai spus Klaus Iohannis.
Seria de dezbateri „This is Europe” din cadrul Parlamentului European a fost demarată în 2022, la scurt timp după declanşarea războiului împotriva Ucrainei.
Iohannis consideră că în conducerea UE trebuie să fie și persoane din est
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, într-o conferință de presă la Strasbourg, dacă vizează funcția de președinte al Consiliului European. Acesta a refuzat să facă speculații, însă s-a lansat într-un discurs critic la adresa deciziilor din 2019 în baza cărora nicio țară din estul UE nu are reprezentanți în funcțiile de la vârful Uniunii.
„În ce mă privește pe mine, nu cred că e momentul să fac speculații. Sunt președintele României, sunt membru în Consiliul European, unde, după alegerile europene, se vor discuta toate aceste poziții. Dar am o opinie foarte clară. După părerea mea, ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea de est.
Eu cred că în 2019 s-a greșit. Toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane – foarte competente, nu asta e discuția – din vechea Europă și este unul din motivele pentru care foarte mulți est-europeni se consideră puțin lăsați deoparte. Este o eroare și sper că de data acesta această eroare să nu se mai producă. Ar fi bine pentru Uniune să se înțeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă și ținând cont de criteriul regional. Este bine să avem persoane din vechea Europă, din est, din nord, din sud. Aceste chestiuni nu trebuie niciodată neglijate pentru că ele ar adânci niște falii care preferăm noi să fie închise”, a declarat Iohannis.
Citește și: Dolj: Trei tineri, reținuți după ce au bătut un consătean