12.9 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropa(VIDEO) Vladimir Putin și-a început al cincilea mandat de președinte al Rusiei

(VIDEO) Vladimir Putin și-a început al cincilea mandat de președinte al Rusiei

-

Vladimir Putin și-a început al cincilea mandat marți ca lider rus la o inaugurare strălucitoare a Kremlinului. El și-a distrus oponenții politici, a declanșat un război devastator în Ucraina și a concentrat toată puterea în mâinile sale.
Deja în funcție de aproape un sfert de secol și cel mai longeviv lider al Kremlinului de la Iosif Stalin, noul mandat al lui Putin nu expiră până în 2030, când va fi eligibil din nou din punct de vedere constituțional pentru a candida.

La ceremonia din interiorul Marelui Palat aurit al Kremlinului, Putin și-a pus mâna pe Constituția Rusiei și a promis că o va apăra în timp ce o mulțime de demnitari priveau cu atenție.

De când i-a urmat președintelui Boris Elțin, Putin, de 71 de ani, a transformat Rusia dintr-o țară care ieșea din colapsul economic într-un stat paria care amenință securitatea globală. După invazia Ucrainei din 2022, care a devenit cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial, Rusia a fost sancționată puternic de Occident și apelează la alte regimuri precum China, Iran și Coreea de Nord pentru sprijin.

Ce va face Putin pe parcursul a încă șase ani, atât în ​​țară, cât și în străinătate

Forțele ruse câștigă teren în Ucraina, implementând tactici de pământ ars în timp ce Kievul se confruntă cu lipsa de oameni și muniție. Ambele părți au victime grele.
Ucraina a adus lupta pe pământul rus prin atacuri cu drone și rachete, în special în regiunile de graniță. Într-un discurs din februarie, Putin a promis că va îndeplini obiectivele Moscovei în Ucraina și va face ceea ce este necesar pentru „apărarea suveranității noastre și a securității cetățenilor noștri”.

La scurt timp după realegerea sa orchestrată în martie, Putin a sugerat că este posibilă o confruntare între NATO și Rusia. Ela declarat că dorește să creeze o zonă tampon în Ucraina pentru a-și proteja țara de atacurile transfrontaliere.

Economia Rusiei a intrat pe o poziție de război

Acasă, popularitatea lui Putin este strâns legată de îmbunătățirea nivelului de trai al rușilor obișnuiți.

El și-a început mandatul în 2018 promițând că va aduce Rusia în primele cinci economii globale, jurând că va fi „modernă și dinamică”. În schimb, economia Rusiei a intrat pe o poziție de război, iar autoritățile cheltuiesc sume record pentru apărare.

Analiştii spun că acum Putin şi-a asigurat încă şase ani la putere, guvernul ar putea lua măsurile nepopulare de a majora taxele pentru a finanţa războiul şi de a face presiuni pe mai mulţi oameni să se alăture armatei.

La începutul unui nou mandat, guvernul rus este dizolvat în mod obișnuit, astfel încât Putin să poată numi un nou prim-ministru și un nou cabinet.

Un domeniu cheie de urmărit este Ministerul Apărării

Anul trecut, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a fost supus unor presiuni asupra conducerii războiului. Liderul mercenar Evgheni Prigojin lansând critici aprinse împotriva lui pentru lipsa de muniţii pentru contractanţii săi privaţi care luptă în Ucraina. Scurta revoltă a lui Prigojin din iunie împotriva Ministerului Apărării a reprezentat cea mai mare amenințare la adresa guvernării lui Putin.

După ce Prigojin a fost murit două luni mai târziu într-un accident de avion misterios, Shoigu părea să fi supraviețuit luptei interne. Însă luna trecută, protejatul său, ministrul adjunct al apărării Timur Ivanov, a fost reținut sub acuzația de luare de mită, potrivit France 24. Unii analiști au sugerat că Shoigu ar putea deveni o victimă a remanierii guvernamentale, dar aceasta ar fi o mișcare îndrăzneață, deoarece războiul în Ucraina continuă.

Dizidenții, eliminați

În anii care au urmat invaziei, autoritățile au reprimat orice formă de disidență cu o ferocitate nemaivăzută din vremea sovietică. Nu există niciun semn că această represiune se va atenua în noul mandat al lui Putin.
Cel mai mare dușman politic al său, liderul opoziției Alexei Navalny, a murit într-o colonie penală arctică în februarie. Alți critici proeminenți fie au fost închiși, fie au fugit din țară și chiar și unii dintre oponenții săi din străinătate se tem pentru securitatea lor.

Au fost promulgate legi care amenință pedepse lungi de închisoare pentru oricine discreditează armata. Kremlinul vizează, de asemenea, mass-media independente, grupuri de drepturi, activiști LGBTQ+ și alții care nu respectă ceea ce Putin a subliniat drept „valorile tradiționale ale familiei” Rusiei.

Citește și: Prognoza meteo până pe 19 mai

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

UPDATE – Cutremur cu magnitudinea de 5,2, în România

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2, s-a produs, luni...

ȘTIRI GdS