14.4 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăPoliticaEuropaMăsurile UE de sprijin comercial pentru Ucraina au intrat în vigoare

Măsurile UE de sprijin comercial pentru Ucraina au intrat în vigoare

Suspendarea taxelor la import și a contingentelor pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană a fost prelungită cu încă un an, în urma intrării în vigoare de ieri, a regulamentului adoptat de Consiliu la 13 mai. 

Este o nouă dovadă a angajamentului UE de a fi alături de Ucraina și de a o sprijini atât timp cât este nevoie. Cunoscute sub numele de „măsuri comerciale autonome”, aceste măsuri reprezintă unul dintre pilonii sprijinului acordat de UE economiei Ucrainei. Ele îi favorizează accesul la piața UE, în contextul în care Rusia nu-și încetează agresiunea asupra țării.

Măsurile țin cont în același timp de preocupările actorilor din UE și includ atât un mecanism consolidat de salvgardare, cât și posibilitatea aplicării unei „frâne de urgență” pentru importurile de ouă, păsări de curte, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere. Noile măsuri comerciale autonome se vor aplica până pe 5 iunie 2025.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț, a declarat că reînnoirea sprijinului economic puternic al UE pentru Ucraina vine într-un moment crucial. „În condițiile în care țara se confruntă cu un nou atac militar de amploare, măsurile comerciale autonome nu sunt doar un gest de solidaritate și stabilitate. Ele reprezintă un colac de salvare pentru economie. În același timp, includ acum măsuri de salvgardare mai solide pentru sectoarele agricole sensibile ale UE, răspunzând preocupărilor legitime pe care și le-au exprimat fermierii noștri și statele membre. Am găsit echilibrul corect, dar continuăm să lucrăm la găsirea unor soluții pe termen mai lung în cadrul Acordului de asociere UE-Ucraina. Procedând astfel, transmitem un mesaj clar: viitorul Ucrainei este în inima Uniunii Europene.

Citește și: Macron a spus că cedează avioane de vânătoare de tip Mirage-2000 Ucrainei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS