32.8 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaVon der Leyen, al doilea mandat de preşedintă a Comisiei Europene

Von der Leyen, al doilea mandat de preşedintă a Comisiei Europene

Grupurile politice europene au convenit marți asupra unui acord cu privire la posturile de top ale Uniunii Europene. Ei au selectat-o pe germanca Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat ca șef al Comisiei Europene, puternicul organism executiv al blocului, au declarat surse pentru Reuters.

Cele trei principale grupuri politice de centru au convenit asupra pachetului care l-ar face pe fostul premier portughez Antonio Costa președinte al Consiliului European și pe prim-ministrul estoniei Kaja Kallas șef al politicii externe a UE, au spus sursele.
Acordul, raportat inițial de ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung și de știrile dpa, a fost încheiat de negociatorii pentru alianțele de partide de centru-dreapta, centru-stânga și liberale europene.
Von der Leyen, Costa și Kallas erau de așteptat să ocupe cele mai importante locuri de muncă, dar liderii naționali ai UE nu au căzut de acord cu privire la pachet când s-au întâlnit săptămâna trecută la o cină.
Cu sprijinul celor trei mari grupuri de partid, este probabil ca acordul să fie confirmat rapid atunci când liderii naționali se vor întâlni din nou la un summit de la Bruxelles, joi și vineri.

Cu toate acestea, von der Leyen va avea nevoie și de sprijinul Parlamentului European pentru a-și asigura un al doilea mandat. Diplomații spun că aceasta nu este o concluzie preconizată și probabil că va avea nevoie de sprijin din partea parlamentarilor dincolo de cele trei grupuri care o susțin oficial.

Citește și: Craiova: Ateliere pentru liceeni și studenți, la „Aman“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS