35.1 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaVon der Leyen a fost nominalizată pentru a rămâne în funcția de top din UE

Von der Leyen a fost nominalizată pentru a rămâne în funcția de top din UE

Liderii UE au nominalizat-o pe actuala șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un al doilea mandat de cinci ani, în funcția de top al blocului, la un summit de la Bruxelles.
Premierul estonian Kaja Kallas a fost alesă următorul șef al UE pentru afaceri externe, iar fostul prim-ministru portughez António Costa a fost ales ca următorul președinte al summit-urilor UE.
Toți cei trei candidați sunt din facțiuni centriste, pro-UE.
Parlamentul European urmează să voteze nominalizările luna viitoare.

Ursula von der Leyen este de centrul-dreapta din Germania. António Costa este socialist și Kaja Kallas este liberală.

A existat rezistență din partea premierului Italiei, Giorgia Meloni

Înainte de summit, ea a spus că planurile au ignorat succesele partidelor de extremă dreapta precum al ei în ultimele alegeri pentru Parlamentul European.
Meloni s-a abținut de la votul pentru von der Leyen și a votat împotriva lui Costa și a doamnei Kallas.
Aprobarea Parlamentului European ar putea fi o provocare mai dificilă.
„Aș dori pur și simplu să-mi exprim recunoștința față de liderii care mi-au susținut nominalizarea pentru al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene”, a spus von der Leyen după vot.
Kaja Kallas a spus că este „cu adevărat onorată de sprijinul Consiliului” și a descris rolul ca fiind o „responsabilitate enormă”.
„Scopul meu este cu siguranță să lucrez pentru unitatea europeană, să protejez interesele europene”.

António Costa spune că va colabora cu succes cu Kallas și von der Leyen

António Costa le-a lăudat pe Kallas și pe von der Leyen, spunând: „Sunt sigur că vom colabora cu succes pentru a servi Europa și cetățenii europeni. Europa și lumea se confruntă cu momente provocatoare.
„Dar Uniunea Europeană și-a demonstrat rezistența în trecut, găsind întotdeauna punctele forte în unitate, iar construirea unității între statele membre va fi principala mea prioritate atunci când îmi voi prelua poziția în decembrie, concentrată pe punerea pe calea agendei strategice pe care Consiliul European. a aprobat astăzi,” a spus el după nominalizare.
Costa, care a demisionat din funcția de prim-ministru anul trecut, îl va înlocui pe fostul premier al Belgiei Charles Michel. Kallas va prelua locul lui Josep Borrell din Spania, potrivit BBC.

Meloni, care conduce blocul de dreapta Conservatori și Reformiști europeni (ECR) din Parlamentul European, nu a fost inclusă în discuțiile privind nominalizările, în ciuda faptului că ECR a devenit al treilea grup ca mărime din parlament după alegerile europene.
Adresându-se miercuri parlamentului italian, ea a spus supărată că alegătorii europeni au cerut UE „să urmeze o cale diferită de cea pe care a călătorit până acum”.
Fără să dea nume, ea i-a criticat pe „pe cei care susțin că cetățenii nu sunt suficient de maturi pentru a lua anumite decizii și [care cred] că oligarhia este în esență singura formă acceptabilă de democrație”.

Citește și: Craiova: Un tânăr a condus fără permis, a sustras un autoturism și a făcut accident


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS