21.2 C
Craiova
joi, 4 iulie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaViktor Orban sosește la Kiev pentru discuții cu Zelensky

Viktor Orban sosește la Kiev pentru discuții cu Zelensky

Premierul ungar Viktor Orban a plecat, astăzi, în vizită la Kiev, la o zi după ce a preluat președinția rotativă a UE. Un critic vocal al sprijinului UE pentru Ucraina, Orban urmează să discute despre relațiile bilaterale cu președintele Volodymyr Zelensky în prima sa vizită în Ucraina de la invazia pe scară largă a țării de către Rusia în 2022.

Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban a sosit marți în Ucraina pentru o vizită surpriză în țara devastată de război. Orban fiind cel mai vocal critic al NATO şi al sprijinului occidental pentru Kiev.

Orban a atacat public ajutorul financiar și militar al Europei, blocând temporar un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro timp de săptămâni.

Liderul naționalist, aflat la putere din 2010, a criticat, de asemenea, mișcarea Bruxelles-ului de a deschide discuții formale de aderare cu Kiev – deși s-a abținut în loc să-l opune veto – și a fost acuzat că menține relații calde cu președintele rus Vladimir Putin.
Orban s-a întâlnit cu Putin în octombrie 2023 într-un summit regional de la Beijing, devenind primul lider al UE care a făcut acest lucru de la începutul războiului.

„Cel mai important subiect de discuție este posibilitatea construirii păcii”

Ungaria se opune în mod deschis sancțiunilor împotriva Rusiei, deși până acum a căutat doar să rețină măsurile UE, nu să le blocheze definitiv.

„Cel mai important subiect de discuție este posibilitatea construirii păcii”, a declarat secretarul de presă al lui Orban, Bertalan Havasi, agenției naționale de presă MTI, anunțând vizita de marți.

El a mai spus că Orban și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski vor discuta despre relațiile bilaterale.

Vizita în Ucraina vine a doua zi după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE pentru următoarele șase luni, o poziție care dă statului central european stăpânire asupra agendei și priorităților blocului pentru restul anului.

Luni, Zelensky a spus că dorește Ungariei „eficacitate în promovarea valorilor, obiectivelor și intereselor noastre europene comune”.

„În timp ce avansează pe drumul său către UE, Ucraina este pregătită să contribuie la aceste eforturi și să ne consolideze Europa”, a spus Zelensky.

În ciuda faptului că împarte granița cu Ucraina, Ungaria a primit, de asemenea, mult mai puțini refugiați decât majoritatea statelor membre UE.

Adversar’

Relațiile dintre Orban și Zelensky au fost înghețate de la începutul războiului, potrivit France 24. După ce a câștigat realegerea în aprilie 2022, Orban a spus că liderul ucrainean este un „oponent” pe care a reușit să-l învingă în campanie.

În decembrie, Zelensky l-a căutat pe liderul maghiar la inaugurarea președintelui argentinian Javier Milei pentru ceea ce el a numit o conversație „francă”.

Videoclipurile care au circulat online îi arătau pe cei doi într-un schimb tensionat, cu Orban stând cu spatele la perete și Zelensky în fața lui. Perechea a fost filmată din nou într-un schimb scurt, animat, săptămâna trecută, în marja unei reuniuni a Consiliului UE de la Bruxelles.

Ungaria exercită o influență uriașă asupra sprijinului Occidentului pentru Ucraina, având în vedere apartenența sa atât la UE, cât și la NATO.

Acest lucru îi oferă capacitatea de a zădărnici, amâna, reduce sau bloca definitiv inițiativele și finanțarea pentru a sprijini Kievul.

Peste 100.000 de etnici maghiari trăiesc în Ucraina

După o convorbire telefonică din mai, Zelensky a spus: „Poziția Ungariei este importantă pentru noi atunci când vine vorba de apropierea păcii și a securității regionale comune”.
Negocierile pentru o întâlnire substanțială față în față dintre cei doi sunt în lucru de luni de zile, potrivit declarațiilor oficialilor ucraineni.

Liderii occidentali au efectuat călătorii regulate în Ucraina de-a lungul războiului, în încercarea de a-și arăta sprijinul pentru lupta lor împotriva Rusiei.

Tensiunile dintre Kiev și Budapesta preced invazia rusă, Ungaria fiind furioasă pe politicile lingvistice ale Ucrainei.

Peste 100.000 de etnici maghiari trăiesc în Ucraina, majoritatea în vestul regiunii Zakarpattia, parte a Ungariei, până la sfârșitul Primului Război Mondial.

Citeşte şi: Sondaj de opinie INSCOP Research: Intenția de vot la alegerile parlamentare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS