33.4 C
Craiova
sâmbătă, 6 iulie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaAlegătorii din Marea Britanie se îndreaptă la urne

Alegătorii din Marea Britanie se îndreaptă la urne

Alegătorii din Marea Britanie se îndreaptă joi la urne pentru alegeri generale cruciale care sunt văzute ca un referendum pentru cei 14 ani de guvernare conservatoare.

Votul anticipat, convocat de prim-ministrul Rishi Sunak, are loc cu luni mai devreme decât este necesar și a prins prin surprindere o mare parte din partidul său.

Partidul laburist de opoziție a suferit cea mai mare înfrângere din 1935 la ultimele alegeri generale, dar de atunci s-a reconstruit sub conducerea lui Keir Starmer.

Votul de joi urmează unei campanii de șase săptămâni în care toate partidele majore au cercetat țara în căutare de voturi. O mare parte a dezbaterii s-a învârtit în jurul economiei, costului vieții, al serviciilor publice din Marea Britanie și al impozitelor și al imigrației.

În mare parte absentă din dezbatere a fost relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană, pe care a părăsit-o în 2020, după un referendum cu patru ani mai devreme.

Marea Britanie a avut trei premieri conservatori de la ultimele alegeri generale din 2019, pe care Boris Johnson le-a câștigat cu succes.

Dar, după ce o mare parte a țării și partidul său s-au acru pe Johnson, membrii partidului conservator au votat în 2022 să-l înlocuiască cu Liz Truss, care a devenit primul ministru cu cel mai scurt timp din istoria Marii Britanii. Membrii conservatori ai parlamentului (deputații) au votat apoi să o înlocuiască cu Sunak.

Peste 46 de milioane de britanici, eligibili să voteze

În timpul campaniei, Nigel Farage – unul dintre cei mai proeminenți campioni ai Brexit-ului – și-a anunțat revenirea în prima linie politică pentru a conduce partidul reformator de extremă dreapta din Marea Britanie.

Sunak, Starmer, Farage și șefii tuturor celorlalte partide majore sunt așteptați să facă apariții la propriile secții de votare locale pe tot parcursul zilei.

Aproximativ 46,5 milioane de britanici sunt eligibili să voteze la alegeri. Ei își votează în 650 de circumscripții separate din țările din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, fiind necesare 326 de locuri pentru ca un partid să formeze un guvern majoritar.

Posturile de știri nu au dreptul de a raporta orice ar putea influența alegătorii în timpul deschiderii scrutinului. Un sondaj de ieșire din partea radiodifuzorilor britanici va proiecta că totalul locurilor este în curând, după ce urnele se vor închide la ora 22:00. ora locală (17:00 ET), iar numărarea va avea loc pe tot parcursul nopții și până vineri dimineața.

Citește și: Fiul celui mai bogat om din Asia se căsătorește. Va fi cea mai fastuoasă nuntă din India

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS