20.5 C
Craiova
luni, 8 iulie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaFranţa suplimentează polițiștii de pe străzi

Franţa suplimentează polițiștii de pe străzi

Franţa suplimentează polițiștii de pe străzi de teamă că rezultatele alegerilor anticipate ar putea provoca violenţe.

Pe fondul temerilor că rezultatele alegerilor parlamentare ar putea provoca violenţe, ministrul de Interne francez a anunţat, joi, că va mobiliza 30.000 de poliţişti pe străzi duminică seara.Un număr tot mai mare de candidați și activiști din Franța au fost vizați de atacuri violente sau verbale în perioada premergătoare turului final tensionat al alegerilor parlamentare de duminică.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului, Prisca Thevenot, punea afișe electorale cu adjunctul ei și cu un activist de partid în Meudon, sud-vestul Parisului, când au fost agresați cu brutalitate de o bandă de tineri.
Alți militanți electorali au fost atacați în toată Franța, reflectând starea de spirit febrilă din politică, cu Mitingul Național (RN) de extremă-dreapta în fruntea alegerilor.
Motivul atacului asupra doamnei Thevenot și a colegilor săi nu este clar. Ea s-a întors la Meudon joi cu premierul Gabriel Attal, care a condamnat atacurile.

Cum s-a petrecut incidentul

Imagini filmate dintr-un bloc i-au arătat pe tineri care roiau în jurul candidatului, a adjunctului acesteia Virginie Lanlo și a unui activist de partid pentru Alianța Ensemble a președintelui Emmanuel Macron.
Thevenot a declarat pentru site-ul Le Parisien că, atunci când ea și colegii ei s-au opus ltinerilor, aceștia au rănit-o pe Virginie.

Aceasta a fot rănită la braț, în timp ce activistul a fost lovit cu pumnii și cu un scuter, ajungând să aibă maxilarul rupt. Parbrizul mașinii a fost și el spart de scuter.
Trei adolescenți și un bărbat în vârstă de 20 de ani au fost arestați de poliție, iar incidentul a fost condamnat rapid pe tot spectrul politic, potrivit BBC.
Attal le-a cerut oamenilor să „respingă climatul de violență și ură care se instalează”. Liderul RN, Jordan Bardella, a spus că unul dintre „marile sale angajamente ca prim-ministru” va fi „combaterea insecurității”.

Macron a făcut apel la unitatea republicanilor

Preşedintele Emmanuel Macron a cerut, de aceea, o „mare uniune democrată şi republicană” pentru al doilea tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa în faţa partidului Reunirea Naţională (Rassemblement national).

Prezența la urne a fost de 70%, dintr-un total de 49 de milioane de alegători înscriși pe liste electorale.

„Participarea crescută la primul tur (…) demonstrează importanţa acestui vot pentru toţi compatrioţii noştri şi dorinţa de a clarifica situaţia politică”, a transmis Emmanuel Macron într-un comunicat.

„În faţa Reunirii Naţionale (Rassemblement national, RN), a venit timpul pentru o mare uniune, clar democrată şi republicană, pentru turul doi”, a adăugat liderul de la Paris.

Aya Nakamura, cea mai populară cântăreață franceză, s-a alăturat apelului. Artista, devenită celebră cu hitul “Djadja”, a emigrat în copilărie din statul african Mali.

La rândul său, căpitanul naţionalei de fotbal a Franţei, Kylian Mbappé, a avertizat că ţara sa se află într-o situaţie politică „catastrofală”.

Suspansul electoral se prelungește.

În cele aproape 600 de localități în care se va organiza un al doilea tur de scrutin, pe buletinele de vot vor fi câte 3 candidați.

Citește și: Forţele Navale Române participă la Exerciţiul multinaţional BREEZE 24

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS