26.2 C
Craiova
luni, 2 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaUrsula von der Leyen rămâne șefa Comisiei Europene pentru următorii cinci ani 

Ursula von der Leyen rămâne șefa Comisiei Europene pentru următorii cinci ani 

Ursula von der Leyen rămâne șefa Comisiei Europene pentru următorii cinci ani după ce a primit 401 voturi din partea Parlamentului European. Leyen avea nevoie de o majoritate de minim 360 de voturi.

Votul de azi vine la o zi după ce Tribunalul Uniunii Europene a decis că executivul european nu a oferit publicului „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinul Covid-19, constatând nereguli în justificarea sa pentru redactarea unor părți ale documentelor.

Votul a fost secret, iar Ursula von der Leyen avea nevoie de 361 de voturi din cele 720 posibile, pentru a fi reconfirmată în funcţie.

Cele trei grupuri de centru care este de aşteptat să o susţină – PPE, S&D şi Renew – au un total de 401 deputaţi, însă unii dintre ei – circa 10 la sută, potrivit unor calcule – ar putea să dezerteze şi să i se opună în cadrul votului secret. Pentru a trece cu uşurinţă, ea ar putea avea nevoie de sprijinul unor deputaţi din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), format din 78 de membri, sau al celor 53 de deputaţi ai Verzilor.

Grupul Verzilor a declarat că o va susţine pe Ursula von der Leyen

Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, din care fac parte, printre alţii, Fraţii din Italia ai premierului Giorgia Meloni şi conservatorii din Lege şi Justiţie din Polonia, care au fost la guvernare până anul trecut, nu are un consemn de vot, eurodeputaţii din ECR putând vota liber, după cum doresc

„O mare majoritate a delegaţiilor naţionale din cadrul Grupului ECR au confirmat că vor vota împotriva Ursulei von der Leyen. Ca şi în cazul ultimei alegeri a preşedintelui Comisiei, va exista un vot liber în cadrul Grupului ECR”, se arată într-o declaraţie, potrivit News.ro.

În schimb, Verzii şi-au anunţat sprijinul pentru Ursula von der Leyen. Grupul Verzilor a declarat că o va susţine pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene. „Ţinem extrema dreaptă departe de putere”, a declarat grupul Verzilor.

Citeşte şi: Doi candidaţi au încercat să copieze la titularizare de pe ceasuri smart

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS