21.7 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaDezvăluirea noii Comisii Europene, amânată de Ursula von der Leyen până săptămâna viitoare

Dezvăluirea noii Comisii Europene, amânată de Ursula von der Leyen până săptămâna viitoare

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a amânat până săptămâna viitoare anunţarea portofoliilor celor 26 de comisari nominalizaţi pentru noul executiv, potrivit a trei oficiali informaţi în legătură cu decizia ei, relatează POLITICO.

Iniţial, aşteptările erau ca echipa Ursulei von der Leyen să programeze pentru miercuri dimineaţă o întâlnire cu liderii diferitelor grupuri politice din Parlamentul European şi apoi să anunţe public următorul colegiu de comisari. Această întâlnire a fost însă amânată.

Ursula von der Leyen se va întâlni acum cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European marţi, 17 septembrie, la ora 9:00 (10:00, ora României).

Slovenia a propus-o comisar pe Marta Kos

Luni, Slovenia a propus-o comisar, pe ultima sută de metri, pe Marta Kos, fost ambasador, ceea ce contribuie la atingerea obiectivului lui von der Leyen de a avea o Comisie mai echilibrată din punct de vedere al genului. Cu toate acestea, parlamentul sloven trebuie încă să aprobe această schimbare şi din această cauză a fost amânat anunţul noii Comisii Europene.

În declaraţii coordonate, serviciul de presă al Parlamentului European şi purtătorul de cuvânt principal al Comisiei, Eric Mamer, au afirmat că parlamentul sloven „îşi va da vineri avizul cu privire la candidatul propus pentru postul de comisar. Numai după acest pas, nominalizarea candidatului va fi completă şi oficială”. „Pe baza acestui fapt”, se arată în comunicat, „Comisia a solicitat Parlamentului European să amâne” dezvăluirea portofoliilor.

Un oficial al Parlamentului European, căruia i s-a acordat anonimatul, a comentat: „Cred că (Comisia) se foloseşte de formalitatea procedurii slovene pentru a obţine încă o săptămână pentru reglarea fină a atribuirii posturilor.”

Ursula von der Leyen trebuie să ia în considerare echilibrul geografic, echilibrul politic şi echilibrul de gen

Momentul anunţului de miercuri nu a fost niciodată bătut în cuie. Unii oficiali europeni s-au întrebat la începutul acestei săptămâni dacă întâlnirea cu liderii politici din Parlament ar fi un schimb de opinii sau ar coincide cu un anunţ oficial al noii echipe de conducere a lui von der Leyen. Dar presupunerea larg răspândită a fost că von der Leyen nu va rata termenul limită de miercuri, deoarece acest lucru ar fi văzut ca o ruşine.

Aşteptarea aprobării parlamentului sloven pentru noul candidat îi oferă lui von der Leyen mai mult timp pentru a se consulta cu capitalele europene, cu comisarii săi şi cu alţii cu privire la distribuirea posturilor de conducere în viitorul executiv al UE. Este un puzzle complicat, deoarece von der Leyen trebuie să ia în considerare echilibrul geografic, echilibrul politic şi echilibrul de gen.

Citeşte şi: Un mort şi patru răniţi grav într-un accident

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS