14.5 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaRusia expulzează șase diplomați britanici pe care îi acuză de activități de spionaj și sabotaj

Rusia expulzează șase diplomați britanici pe care îi acuză de activități de spionaj și sabotaj

Serviciul de securitate rus al FSB a declarat vineri că a revocat acreditarea a șase diplomați britanici la Moscova ale căror acțiuni au arătat semne de spionaj și sabotaj.
Ambasada Marii Britanii la Moscova nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii a Reuters.
FSB, principala agenție succesoare a KGB-ului sovietic, a declarat că deține documente care arată că un departament britanic de externe din Londra responsabil pentru Europa de Est și Asia Centrală coordonează ceea ce a numit „escaladarea situației politice și militare” și a fost însărcinat cu asigurarea înfrângerii strategice a Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

„Astfel, faptele dezvăluite dau motive să se considere activitățile diplomaților britanici trimiși la Moscova de către directorat ca amenințătoare pentru securitatea Federației Ruse”, a spus FSB într-un comunicat.
„În acest sens, pe baza documentelor furnizate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și ca răspuns la numeroasele măsuri neprietenoase întreprinse de Londra, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, în cooperare cu agențiile în cauză, a încetat acreditarea a șase membri ai departamentului politic al Ambasadei Marii Britanii la Moscova în ale căror acțiuni au fost găsite semne de spionaj și sabotaj”, se arată în comunicat.

Diplomații britanici au fost expuși

Cei șase diplomați au fost numiți la televiziunea de stat rusă, care a arătat și fotografii cu ei.
„Englezii nu ne-au luat indicii cu privire la necesitatea de a opri această practică (de desfășurare a activităților de informații în interiorul Rusiei), așa că am decis să-i expulzăm pe acești șase pentru început”, a declarat un angajat al FSB pentru postul de televiziune de stat Rossiya-24.
FSB a spus că Rusia le va cere altor diplomați britanici să meargă acasă mai devreme dacă s-ar descoperi că sunt implicați în activități similare.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a afirmat că activitățile ambasadei britanice la Moscova au depășit cu mult convențiile diplomatice și a acuzat-o că desfășoară activități deliberate menite să dăuneze poporului rus.

Citește și: (VIDEO) Percheziții în Portul Constanța Sud Agigea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS