12.8 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropa(VIDEO) Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria, în fruntea alegerilor legislative

(VIDEO) Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria, în fruntea alegerilor legislative

Proiecțiile voturilor au arătat că Partidul Libertății de extremă-dreapta din Austria a câștigat pentru prima dată alegerile legislative naționale de duminică. Extrema dreaptă a beneficiat de îngrijorările alegătorilor cu privire la imigrație, inflație, Ucraina și alte preocupări.
Partidul Libertății s-a îndreptat duminică spre prima victorie de extremă-dreapta la alegerile parlamentare naționale din Austria de după cel de-al Doilea Război Mondial. Dar șansele sale de a guverna erau neclare.

O proiecție pentru televiziunea publică ORF, bazată pe numărarea a aproximativ două treimi din voturi, a stabilit sprijinul pentru Partidul Libertății la 29,1% și Partidul Popular Austriac al cancelarului Karl Nehammer la 26,3%. Social-democrații de centru-stânga au fost pe locul trei cu 21%. Guvernul de ieșire – o coaliție a partidului lui Nehammer și a Verzilor ecologisti – și-a pierdut majoritatea în camera inferioară a parlamentului.

Herbert Kickl vrea să fie cancelar

Herbert Kickl, fost ministru de interne și strateg de campanie de lungă durată, care a condus Partidul Libertății din 2021, vrea să fie cancelar, potrivit France 24.

Dar pentru a deveni noul lider al Austriei, ar avea nevoie de un partener de coaliție care să dețină o majoritate parlamentară. Rivalii au spus că nu vor lucra cu Kickl la guvernare.
Extrema dreaptă a beneficiat de frustrarea din cauza inflației ridicate, a războiului din Ucraina și a pandemiei de COVID-19. De asemenea, s-a bazat pe grijile legate de migrație.

În programul său electoral, intitulat „Fortăreața Austria”, Partidul Libertății face apel la „remigrarea străinilor neinvitați”, pentru realizarea unei națiuni mai „omogene” prin controlul strict al granițelor și suspendarea dreptului la azil printr-o lege de urgență.

Partidul Libertății este pro-rus

Partidul Libertății de asemenea, încetarea sancțiunilor împotriva Rusiei, critică foarte mult ajutorul militar occidental acordat Ucrainei și vrea să renunțe la Inițiativa European Sky Shield, un proiect de apărare antirachetă lansat de Germania. Kickl a criticat „elitele” de la Bruxelles și a cerut ca unele puteri să fie readuse din Uniunea Europeană în Austria.

„Nu trebuie să ne schimbăm poziția, pentru că am spus întotdeauna că suntem gata să conducem un guvern, suntem gata să promovăm această schimbare în Austria cot la cot cu poporul”, a spus Kickl într-o apariție. alături de alți lideri de partid la ORF. „Celelalte partide ar trebui să se întrebe unde sunt în privința democrației”, a adăugat el, argumentând că ar trebui să „adoarmă cu rezultatul”.

Peste 6,3 milioane de persoane eligibile să voteze

Nehammer a spus că este „amărât” că partidul său a ratat primul loc, dar a remarcat că l-a adus înapoi de la ratinguri mai scăzute ale sondajelor. El a spus adesea că nu va forma o coaliție cu Kickl și a spus că „ceea ce am spus înainte de alegeri, o spun și după alegeri”.
Peste 6,3 milioane de persoane în vârstă de 16 ani și peste au fost eligibile să voteze pentru noul parlament din Austria, un membru al UE care are o politică de neutralitate militară.

Kickl a înregistrat o schimbare de la ultimele alegeri parlamentare din Austria din 2019. În iunie, Partidul Libertății a câștigat pentru prima dată un vot la nivel național la alegerile pentru Parlamentul European, ceea ce a adus câștiguri și pentru alte partide europene de extremă dreapta.

Felicitări din partea olandezilor și nemților

Liderul olandez de extremă dreaptă Geert Wilders, al cărui partid domină noul guvern al Țărilor de Jos, a felicitat duminică Partidul Libertății pe rețeaua de socializare X. La fel a făcut și Alice Weidel, co-lider al partidului Alternativa pentru Germania.

Partidul Libertății este o forță de lungă durată, dar rezultatul proiectat de duminică ar fi cel mai bun până acum la alegerile parlamentare naționale, depășind 26,9% pe care le-a obținut în 1999.

În 2019, sprijinul său a scăzut la 16,2% după ce un scandal a dat jos un guvern în care era partenerul junior. Vicecancelarul de atunci și liderul Partidului Libertății, Heinz-Christian Strache, și-a dat demisia în urma publicării unui videoclip înregistrat în secret în care părea să ofere favoruri unui presupus investitor rus.

Andreas Bablera spus că Kickl este „o amenințare la adresa democrației”

Liderul social-democraților, un partid care a condus multe dintre guvernele Austriei de după cel de-al Doilea Război Mondial, s-a poziționat drept opusul polar față de Kickl. Andreas Babler a exclus să guverneze cu extrema dreaptă și l-a etichetat pe Kickl „o amenințare la adresa democrației”.
În timp ce Partidul Libertății și-a revenit, popularitatea Partidului Popular al lui Nehammer a scăzut drastic în comparație cu 2019. Sprijinul pentru Verzi, partenerul lor de coaliție, era de asemenea estimat să scadă la aproximativ 8%.

În timpul campaniei electorale, Nehammer și-a prezentat partidul, care a adoptat o linie dură în privința imigrației în ultimii ani, drept „centrul puternic” care ar garanta stabilitatea pe fondul crizelor multiple.

Dar crizele, de la pandemia de COVID-19 până la invazia Ucrainei de către Rusia și creșterea prețurilor la energie și inflația care a rezultat, au costat, de asemenea, sprijinul. De asemenea, guvernul a supărat mulți austrieci în 2022 cu un mandat de scurtă durată pentru vaccinul împotriva coronavirusului, primul din Europa.

Dar recentele inundații cauzate de furtuna Boris care a lovit Austria și alte țări ar fi putut să-l fi ajutat pe Nehammer să reducă ușor diferența ca manager de criză.

Citește și: Craiova: „Cromatic Show“,  pe simezele „Cromatic“ și la Noaptea Albă a Galeriilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS