19.5 C
Craiova
marți, 1 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaMark Rutte preia funcția de șef al NATO

Mark Rutte preia funcția de șef al NATO

Noul șef al NATO, Mark Rutte, a preluat conducerea alianței militare de la Jens Stoltenberg, într-o ceremonie care a avut loc marți la Bruxelles.

În discursul său de acceptare, Rutte a minimizat temerile cu privire la impactul unei posibile victorii a lui Donald Trump la președinţia SRutte s+a angajat să sustina Ucraina, UA și s-a angajat să susțină în continuare Ucraina.
Unul dintre cei mai vechi oficiali ai NATO, secretarul general Jens Stoltenberg, a demisionat marți, predând frâiele fostului premier olandez Mark Rutte, în timp ce alianța militară se confruntă cu unele dintre cele mai mari provocări din istoria sa.

Cei doi bărbați, care s-au așezat pentru prima dată împreună la masa NATO în urmă cu 14 ani în calitate de lideri ai Norvegiei și Olandei, s-au salutat călduros în fața sediului Alianței de la Bruxelles, înainte de a depune o coroană de flori pentru militarii căzuți, înconjurați de steagurile celor 32 de ţări membre.

„Mark are fundalul perfect pentru a deveni un mare secretar general”, a spus Stoltenberg, vizibil emoționat, când a încheiat un deceniu în funcție.

„El a servit ca prim-ministru timp de 14 ani și a condus patru guverne de coaliție diferite, așa că știe să facă compromisuri, să creeze consens, iar acestea sunt abilități care sunt foarte apreciate aici, la NATO”, a spus Stoltenberg.

Priorităţile lui Rutte

Rutte a spus că „abia așteaptă să se apuce de lucru”. El a spus că prioritățile sale vor fi:

  • sprijinirea NATO pentru Ucraina, unde războiul ajuns în al treilea an,
  • creșterea cheltuielilor pentru apărare și consolidarea parteneriatelor pe care alianța le-a stabilit cu alte țări din întreaga lume, în special în Asia și Orientul Mijlociu.
  • importanța menținerii puternice a legăturii transatlantice dintre Statele Unite, Canada și Europa. Şi-a exprimat încrederea că poate lucra bine cu oricine este ales la Casa Albă.

Sondajele sugerează că alegerile din SUA din noiembrie vor fi o cursă strânsă. S-ar putea vedea revenirea lui Donald Trump, a cărui fanfară în timpul ultimului său mandat despre cheltuielile scăzute pentru apărare între aliații europeni și Canada a subminat încrederea în țările membre NATO.

Rutte consideră că se va descurca cu noul preşedinte al SUA

A devenit o provocare existențială, întrucât membrii mai mici se temeau că SUA, sub Trump, nu vor renunța la angajamentul de securitate al NATO, conform căruia toate țările trebuie să vină în salvarea oricărui aliat aflat în necazuri, piatra de temelie pe care este construită alianța.

Dar Rutte a spus: „Cunosc foarte bine ambii candidați”. El l-a lăudat pe Trump pentru că i-a împins pe aliații NATO să cheltuiască mai mult și pentru că și-a înăsprit abordarea față de China. El a salutat, de asemenea, „registrul fantastic” al vicepreședintelui Kamala Harris și a descris-o drept „o lider foarte respectată”.

„Voi putea lucra cu ambele. Oricare ar fi rezultatul alegerilor”, a spus Rutte, potrivit France 24.

Stoltenberg, 10 ani în fruntea NATO

Stoltenberg, al 13-lea secretar general al NATO, a preluat conducerea în 2014, anul în care „omuleții verzi” din Rusia s-au infiltrat în Ucraina. Moscova a anexat Peninsula Crimeea, declanșând o creștere a cheltuielilor de apărare la cea mai mare alianță de securitate din lume, care și-a luat ritmul pe parcursul mandatului său.

Mandatul său a fost depășit doar de diplomatul olandez Joseph Luns, care a petrecut 12 ani la conducerea NATO.

Secretarii generali NATO conduc sediul central, conduc agenda de lucru a alianței și vorbesc în numele organizației celor 32 de națiuni cu o singură voce unificatoare. Continuitatea este de obicei cuvântul cheie atunci când preiau mandatul.

Diplomaţie

Rutte devine cel mai mare oficial civil al NATO pe măsură ce invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia se apropie de 1.000 de zile.

Forțele ruse fac progrese în estul Ucrainei. Armata Ucrainei are o stăpânire șocantă pe o parte a regiunii Kursk din Rusia, ceea ce a oferit o creștere temporară a moralului, dar pe măsură ce numărul victimelor crește, ea rămâne depășită de arme.

Rutte va trebui să găsească noi modalități de a încuraja sprijinul pentru Ucraina în rândul aliaților, ale căror rânduri au crescut la 32 de țări de la invazie, deoarece Finlanda și Suedia s-au alăturat pentru a căuta protecție de la Rusia sub umbrela de securitate a NATO.

Trump a criticat ajutorul acordat de SUA Ucrainei și a sugerat săptămâna trecută că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi trebuit să facă concesii liderului rus Vladimir Putin înainte de a-și lansa invazia în 2022.

Citeşte şi: (VIDEO) 29 de cetăţeni străini, opriţi la frontiera cu Ungaria

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS